Norges aller beste eplemoster

Norges aller beste eplemoster

Det er epler fra to lidenskapelige eplebønder i Gvarv i Telemark som gir den beste eplemosten i år.
Aase E. Jacobsen
26 November 2012 - 19:55

Mandag 26. november ble Norges beste eplemost 2012 kåret i et storslått arrangement på Det Norske Teatret.

Norges beste eplemoster kåres for tredje gang, og er fra og med i fjor et samarbeid mellom Apéritif og Norsk Eplefest.

Fest for Norges beste eplemost

Best i ublandet most

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog gikk til topps med sin eplemost av typen Aroma i klassen for ublandet most.

Den kjennetegnes av høy konsentrasjon, den er delikat med god kompleksitet samt god typeriktighet for eplesorten, i følge juryen.

Ekteparet på Nyhuus Gard er tredje generasjon epledyrkere. Klimaet på eplegården er ekstra gunstig siden nærheten til Nordsjøen regulerer temperaturen både sommer og vinter.

Her i det indre av Telemark kan det nemlig bli svært varmt om sommeren og tilsvarende kaldt om vinteren.

Andre år i finalen

Et steinkast unna holder Anders og Katrine Høibø til, nærmere bestemt på gården Nordre Lindheim. Paret seiret i klassen blandingsmost med sin miks av Katja og Discovery under varemerket Eventyrmost.

Den lys rosa eplemosten preges av ferske og friske epletoner med innslag av steinfrukt og fruktskall. Den er fyldig med fin syre, balansert med god søtlig frukt. Den har et fullstendig smaksbilde, og er et veldig gjennomført produkt, mener juryen.

Det er andre året på rad at denne eplemosten er blant finalistene i denne klassen. I fjor hadde de også en Summerred-eplemost i finalen.

Samme kommune

Felles for begge vinnerne er at de kommer fra samme kommune, Sauherad i Telemark, som er Norges nest største fruktkommune.

De er dessuten produsert hos Epleblomsten som er ledende på kvalitetsproduksjon av eplemost og som presser så å si alt av epler fra Telemark.

Britt Sauar daglig leder i Epleblomsten skryter av fruktkvaliteten som Telemarksbøndene leverer til pressing. – Den blir bedre og bedre for hvert år, sier hun.

Discovery i vekst

Hvilke eplesorter som er viktigst for eplemostprouksjonen varierer fra år til år, men generelt ligger Gravenstein, Aroma og Summerred på topp. En eplesort er derimot i vekst og det er Discovery.

Les mer om eplesorter her

Den er god både i blanding og alene. Nummer to i klassen «rene eplemoster» i årets kåring gikk nemlig til Egge Gårds Liereple Discovery, fra nabofylket Buskerud. Marius Egge fikk for øvrig selskap av en kollega under prisudelingen. Den ble nemlig foretatt av statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Hans Oskar Buttedahl som i det sivile er fruktbonde i Lier. Også denne kommunen er en av de største i Norge når det kommer til fruktdyrking. 

I fjor var det Amble Gård fra Sogn sin økologiske Discovery-most som gikk helt til topps i konkurransen.

Les om fjorårets resultater her

Sterk jury

Juryen bestod av landets dyktigste innen sine respektive felter:

Pontus Dahlström, vinkelner og medeier i tostjernersrestauranten Maaemo
Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier
Jennie Haga, vinkelner på Mares
Christofer Bengtsson, kjøkkensjef på Oro
Torstein Markhus, kjøkkensjef på Litteraturhuset
Monica Berg, bartender på Aqua Vitae/IceBar
• gjestespill fra Alex Kratena, sjefsbartender på Artesian i London, en av verdens beste cocktailbarer

Store forskjeller

Juryen smakte seg gjennom 77 eplemoster, 55 i klassen most ev én eplesort og 22 i klassen blandinger. Eplemostene ble vurdert etter en 25 poengs-skala og vinnerne fikk henholdsvis 20,25 og 21 poeng. Laveste skår i testen var 9 poeng.

I følge Pontus Dahlström var det stort sprik mellom de beste og de dårligste.

- De beste er de som har det reneste og mest distinkte epleuttrykket, som har best balanse mellom syre og frukt. De svakeste er enten oksiderte eller preget av «kokt» frukt, altså for hard pasteurisering, sier han.

Finalister rene moster  

• Aroma Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Discovery Liereple fra Egge Gård, Marius Egge, Lier  

Finalister blandingsmoster

• Katja/Discovery Eventyrmost fra Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Discovery, Summerred, Caroll Eplemost fra Kjetil Nyhus, Gvarv

• Katja/Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Lobo og Aroma Eplemost fra Erik Aarnes, Gvarv    

Les om fjorårets kåring her

Foto: Birgit Kolboe, produsentene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her