Dette er Norges beste eplemoster

Dette er Norges beste eplemoster

Økologisk eplemost av eplesorten Discovery fra Amble gård i Kaupanger samt Vill Blanding fra Sagaplant i Akkerhaugen er årets beste eplemoster.

Sogne-eplemosten fra Amble Gård kjennetegnes av veldig god kjøttfull eplefruktighet med stor munnfølelse, fin syrlighet og lang ettersmak. En eplemost som egner seg godt til mat, også til kjøttretter, og dermed et godt alternativ til rødvin.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed CLASS="left" ALIGN="left" VIEW="embed-inline" SIZE="original" NODE_ID="299487"> Vinneren av eplemoster laget av flere eplesorter, Vill Blanding, er nettopp det. I alt 19 ulike eplesorter har Sagaplant brukt denne gangen – og det ga full uttelling, for det har gitt en veldig aromatisk, nærmest vinøs stil med god fylde og friskhet. Et godt alternativ til retter med fisk eller kylling.

Eplemostens egenskaper på matbordet tillegges stor vekt på av juryen bestående av Linda Frostestad og Céline Vannson (t.h og t.v i bildet), begge Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif. Som selvsagt også har vurdert generell kvalitet og balanse mellom syre og fruktfylde.

Les mer om årets eplehøst

Egne menyer i premie

Premien til vinnerne er at Det Norske Kokkelandslaget, med kaptein Jostein Medhus i spissen, utvikler egne menyer tilpasset den enkelte most.

I konkurransen Norges beste eplemost ble i alt 36 eplemoster fra samtlige av landets viktigste epleregioner blindsmakt, og det i to klasser, eplemoster av én eplesort og eplemost av flere sorter. Arrangør er Norsk Eplefest i samarbeid med Apéritif og Kulinarisk Akademi. Kåringen ble gjennomført som en semifinale hvorfra de tre beste i hver klasse gikk videre til finalen.

Generelt er kvaliteten noe høyere i den første kategorien enn den andre. Det kan synes som om det er lettere å få fram en klar aromaprofil med én eplesort enn med flere. Men det finnes altså unntak hvilket de tre finalistene i klassen blandingseplemoster beviser.

I finalen ble dette resultatet:

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed CLASS="right" ALIGN="right" VIEW="embed-inline" SIZE="original" NODE_ID="299488"> Rene eplemoster

  1. Økologisk eplemost frå Sogn - Discovery (Amble gård, Kaupanger)

  2. Økologisk eplemost frå Sogn - Aroma (Amble gård, Kaupanger)

  3. Eventyrmost fra Nordre Lindheim - Summerred (Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv)

Blandingseplemoster

  1. Vill blanding (Sagaplant, Akkerhaugen)

  2. Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Åkerø og Summerred (Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv)

  3. Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Katja/Discovery (Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv)

Foto: Julie H. Amundsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen