Dette er Norges beste eplemoster

Dette er Norges beste eplemoster

Økologisk eplemost av eplesorten Discovery fra Amble gård i Kaupanger samt Vill Blanding fra Sagaplant i Akkerhaugen er årets beste eplemoster.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2011 - 12:15

Sogne-eplemosten fra Amble Gård kjennetegnes av veldig god kjøttfull eplefruktighet med stor munnfølelse, fin syrlighet og lang ettersmak. En eplemost som egner seg godt til mat, også til kjøttretter, og dermed et godt alternativ til rødvin.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed CLASS="left" ALIGN="left" VIEW="embed-inline" SIZE="original" NODE_ID="299487">Vinneren av eplemoster laget av flere eplesorter, Vill Blanding, er nettopp det. I alt 19 ulike eplesorter har Sagaplant brukt denne gangen – og det ga full uttelling, for det har gitt en veldig aromatisk, nærmest vinøs stil med god fylde og friskhet. Et godt alternativ til retter med fisk eller kylling.

Eplemostens egenskaper på matbordet tillegges stor vekt på av juryen bestående av Linda Frostestad og Céline Vannson (t.h og t.v i bildet), begge Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif. Som selvsagt også har vurdert generell kvalitet og balanse mellom syre og fruktfylde.

Les mer om årets eplehøst

Egne menyer i premie

Premien til vinnerne er at Det Norske Kokkelandslaget, med kaptein Jostein Medhus i spissen, utvikler egne menyer tilpasset den enkelte most.

I konkurransen Norges beste eplemost ble i alt 36 eplemoster fra samtlige av landets viktigste epleregioner blindsmakt, og det i to klasser, eplemoster av én eplesort og eplemost av flere sorter. Arrangør er Norsk Eplefest i samarbeid med Apéritif og Kulinarisk Akademi. Kåringen ble gjennomført som en semifinale hvorfra de tre beste i hver klasse gikk videre til finalen.

Generelt er kvaliteten noe høyere i den første kategorien enn den andre. Det kan synes som om det er lettere å få fram en klar aromaprofil med én eplesort enn med flere. Men det finnes altså unntak hvilket de tre finalistene i klassen blandingseplemoster beviser.

I finalen ble dette resultatet:

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed CLASS="right" ALIGN="right" VIEW="embed-inline" SIZE="original" NODE_ID="299488">Rene eplemoster

  1. Økologisk eplemost frå Sogn - Discovery (Amble gård, Kaupanger)

  2. Økologisk eplemost frå Sogn - Aroma (Amble gård, Kaupanger)

  3. Eventyrmost fra Nordre Lindheim - Summerred (Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv)

Blandingseplemoster

  1. Vill blanding (Sagaplant, Akkerhaugen)

  2. Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Åkerø og Summerred (Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv)

  3. Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Katja/Discovery (Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv)

Foto: Julie H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her