Norsk alkopolitikk best i test

Viser at politikken virker, mener norske forskere.
Redaksjonen
13 Januar 2011 - 15:40

Forskere fra USA har kåret norsk alkoholpolitikk til best i test. Forskerne ved New York Medical College har studert fem områder i alkoholpolitikken i 30 land. Ut fra dette er de laget en indeks som forskerne mener kan måle landenes alkoholpolitikk, skriver Aftenposten.

De fem kriteriene er alkoholens tilgjengelighet, den sosiale konteksten alkohol blir brukt i, alkoholpriser, reklame for alkohol og regler for promillekjøring.

Sammenlagt scorer Norge høyest av samtlige land i undersøkelsen. På kontekst og reklame får den norske politikken full pott. Resultatene i studien viser også at jo høyere score landene fikk på indeksen, desto lavere var alkoholkonsumet.

- Undersøkelsen bør brukes til å ivareta de gode sidene av norsk alkoholpolitikk, og slå bena under kunnskapsløs retorikk fra liberale politikere, mener klinikksjef Ola Jøsendal ved Bergensklinikkene, et regionalt og nasjonalt kompetansesenter innen rusfeltet.

- Resultatene viser at hvis politikerne tør bruke upopulære tiltak i alkoholpolitikken, får man en mye bedre folkehelse, sier Jøsendal til avisen.

Bak Norge følger Polen, Island og Sverige. Men undersøkelsen er ikke uten svakheter. For eksempel er ikke det uregistrerte forbruket tatt med.

- I Norge regner vi for eksempel med at det uregistrerte forbruket er på mellom 25 og 30 prosent, sier forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Sturla Nordlund, til Aftenposten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her