Norsk mat på europakartet

Kreklingsirup, Spekepølse av villsau, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros og Rørossmør. Disse fire norske matspesialitetene skal kjempe om plassen som beste innovasjonsprodukt på Europas største matvaremesse Sial i Frankrike til høsten.
Redaksjonen
23 April 2004 - 01:00

Tre av produktene er godkjent av Matmerk for bruk av Spesialitet-merket, mens Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er det første norske produktet som ble tildelt en Beskyttet betegnelse. Dette er en offentlig garanti for opprinnelse, tradisjon og særpreg.

Produkter fra 30 land konkurrerer innen 12 ulike kategorier under Sial d'Or, som er en innovasjonskonkurranse for mat i tilknytning til den store matvaremessen Sial.

Vinnerne av de ulike klassene kåres allerede i mai, og de får muligheten til bred internasjonal presentasjon under Sial messen i oktober. 2500 utstillere fra 95 land deltok på matvaremessen i Paris da den sist ble holdt for to år siden.

Nyskapende
Administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk er godt fornøyd med at hele fire av de 12 norske nominerte produktene har Spesialitet-godkjenning eller opprinnelsesbeskyttelse.

- Vi er glade på vegne av merkebrukerne våre. Nomineringen viser at det finnes spennende nyskaping i norsk matvareproduksjon. Den betyr også at disse produktene er funnet verdige for internasjonal oppmerksomhet. Gjennom denne oppmerksomheten har de også mulighet til å bli løftet videre, sier Kvissel Haugen.

Hun mener det er viktig at produkter med nasjonalt særpreg synes i en slik internasjonal konkurranse.

Stor bredde
De fire nisjeproduktene er svært forskjellige. Kreklingsirupen er laget av viltvoksende kreklingbær fra Alta og Lakselv. Spekepølsa inneholder sauekjøtt fra den spesielle villsauen som beiter på vestlandskysten.

Rørossmøret og den opprinnelsesbeskyttede Økologisk Tjukkmjølka fra Røros er begge laget etter gamle lokale tradisjoner.

Prestisjefylt
Den norske juryen hadde 40 kandidater å velge blant. 12 av disse skal nå knive internasjonalt.

- Det er tung prestisje i å bli nominert til denne prisen. Produktene konkurrerer om oppmerksomhet som kan resultere i hylleplass i butikkene, sier redaktør Reidar Molthe i bladet Dagligvarehandelen. Han leder den norske juryen og skal selv stemme i den internasjonale konkurransen.

Molthe legger vekt på at produktene må representere noe nytt og at de må være salgbare.

I 2002, sist Sial d'Or ble arrangert, ble Gildes Rollerburger kåret til beste produkt innen storhusholdning.

Her er listen over alle de 12 norske produktene som er nominert til Sial d'Or 2004:
w Økologisk Tjukkmjølk fra Røros, Rørosmeieriet
w Økologisk Rørossmør, Rørosmeieriet
w Spekepølse av villsau, Corvus
w Kreklingsirup, Reisamat
w Modnet Jarlsberg, Tine
w Smirnoff Ice, Ringnes
w Solo nye smaker, Ringnes
w Rollerpizza, Gilde
w Litt Sulten, Gilde
w Marian fersk fiskefilet, Nordfjord
w Eplemost, Epleblomsten
w Papermint, Allsweets

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her