Ny gassemballasje holder maten fersk lenger

Ny gassemballasje holder maten fersk lenger

«Gassbleien» skal holde laksen fersk i 20 dager.
01 September 2013 - 16:47

En ny emballasjeløsning fra Vartdal Plast på Sunnmøre skal gi lenger holdbarhet og bedre kontroll med bakteriologi på fersk matåpner. Den vil også gi flere nye muligheter for eksport av matvarer fra Norge, sier direktør Jan Endre Vartdal til E24.

Nyvinningen er en emitterpute som avgir konserverende gass. Maten legges oppå puten i en tradisjonell kasse av styropor.
Mat, som laks, kan dermed holde høy kvalitet i opptil 20 dager ved konstant lav temperatur på én plussgrad, eventuelt 10–12 dager ved fire plussgrader, skriver nettstedet.

Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved matforskningsinstituttet Nofima opplyser at emitterputen inneholder dagligdagse ingredienser som vanlig bakepulver og sitronsyre. Stoffene danner CO2 gass i forpakningen som følge av den naturlige fukten i matvarene etter hvert som den frigjøres.

Tilsetting av gass er ikke noen ny metode for å hindre bakterievekst i matvarer. Gassene som benyttes har i mange tilfeller CO2 som dominerende bestanddel. I dag er den vanlige metoden at gassen pumpes inn i selve forpakningen. Dette skjer på selve produksjonslinjen rett før forpakningen forsegles, mens «bleien» i forpakningen til nå bare har sugd opp fuktighet fra råvaren.

Seniorforsker Ulf Gøran Erikson ved forskningsinstitusjonen Sintef Fiskeri og havbruk AS i Trondheim sier det nye konseptet er spennende.

– Når det gjelder fisk, representerer is mellom 20 og 25 prosent av fraktkostandene. Alt som representerer besparelser og forbedringer hilses velkommen av alle berørte bransjer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her