Ny gassemballasje holder maten fersk lenger

Ny gassemballasje holder maten fersk lenger

«Gassbleien» skal holde laksen fersk i 20 dager.

En ny emballasjeløsning fra Vartdal Plast på Sunnmøre skal gi lenger holdbarhet og bedre kontroll med bakteriologi på fersk matåpner. Den vil også gi flere nye muligheter for eksport av matvarer fra Norge, sier direktør Jan Endre Vartdal til E24.

Nyvinningen er en emitterpute som avgir konserverende gass. Maten legges oppå puten i en tradisjonell kasse av styropor.
Mat, som laks, kan dermed holde høy kvalitet i opptil 20 dager ved konstant lav temperatur på én plussgrad, eventuelt 10–12 dager ved fire plussgrader, skriver nettstedet.

Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved matforskningsinstituttet Nofima opplyser at emitterputen inneholder dagligdagse ingredienser som vanlig bakepulver og sitronsyre. Stoffene danner CO 2 gass i forpakningen som følge av den naturlige fukten i matvarene etter hvert som den frigjøres.

Tilsetting av gass er ikke noen ny metode for å hindre bakterievekst i matvarer. Gassene som benyttes har i mange tilfeller CO 2 som dominerende bestanddel. I dag er den vanlige metoden at gassen pumpes inn i selve forpakningen. Dette skjer på selve produksjonslinjen rett før forpakningen forsegles, mens «bleien» i forpakningen til nå bare har sugd opp fuktighet fra råvaren.

Seniorforsker Ulf Gøran Erikson ved forskningsinstitusjonen Sintef Fiskeri og havbruk AS i Trondheim sier det nye konseptet er spennende.

– Når det gjelder fisk, representerer is mellom 20 og 25 prosent av fraktkostandene. Alt som representerer besparelser og forbedringer hilses velkommen av alle berørte bransjer.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen