Ny vin med burgundtouch

Den beste beaujolais nouveauen i år kommer fra en som har et fast grep lenger nord. Men husk at du må vente til torsdag morgen med å kjøpe den.
Aase E. Jacobsen
19 November 2008 - 09:45

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Burgundprodusenten Joseph Drouhin lager overraskende god beaujolais nouveau i år. Og det både i vanlig og i villages-utgave , som innebærer at druene kommer fra et snevrere område. Som seg hør og bør er sistnevnte rikere i frukten, men ikke nødvendigvis mye bedre, for den vanlige nouveauen er et veldig godt uttrykk for så vel druen gamay som for denne spesielle vinstilen og årgangen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om 2008 nå høster lovord, var utsiktene dårlige både i Beaujolais og i Burgund. Særlig utfordrende var den kjølige august, men også hagl sørget for å redusere avlingen. Belønningen kom i form av en varm september som sørget for at innhøstningen ble utsatt med flere uker. Dermed ble vektsesongen ekstra lang. Og avlingen er den laveste på 15 år. Hvilket gjør gamay enda noen hakk likere sin kollega i nord, pinot noir.

Ikke saft med alkohol
I motsetning til det mange tror, representerer beaujolais nouveau bare en andel, og en synkende sådan, av hva Beaujolais-regionen kan by på. Produsentene har inngått en avtale seg imellom om å ikke tappe mer enn 45 hl/ha som nouveau. Det tilsvarer ca to tredeler av maksgrensen for utbytte. Og om henholdsvis 60 og 66 hl/ha ikke høres spesielt lavt ut, må vi ta i betraktning den høye gjennomsnittlige beplantningstettheten i Beaujolais. Hver plante gir i underkant av én flaske vin, og det er faktisk lite.

Derfor smaker også dagens beaujolais nouveauer noe annet enn halvferdig vin eller saft med alkohol som vintypen ofte, og rettmessig, er blitt beskyldt for å være. Ikke så rart egentlig siden vinen tappes bare en drøy måned etter at druene ble høstet, og lanseres tre uker etter det, på den tredje torsdagen i november.

Dominert av negoçianter
Men dagens utgaver er nærmere den egentlige beaujolaisen, altså den som tappes etter 15. desember, og gjerne mye senere enn det også, i kvalitet. Uten at prisen har økt i de siste årene! Beaujolais representerer derfor stadig bedre vinvaluta.

For det skjer mye på kvalitetsfronten i Beaujolais, særlig representert av de små og uavhengige produsentene . Likevel er området fortsatt dominert av negoçianter, ikke bare lokale, men også fra naboregionene i nord og sør, som kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Som Joseph Drouhin, og Louis Pascal som leter opp små dyktige produsenter, men setter eget navn på etiketten. Herfra kommer også en god beaujolais nouveau villages i år . Den er laget av Gilles og Cécile Roux på Domaine de la Plaigne i Regnié som er en av de 10 beaujolais-cruene .

Negoçiantene håndterer fortsatt mer enn 80 prosent av totalt volum. Ellers teller Beaujolais i alt 19 kooperativer som står for en tredel av volum.

 i.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her