Ny vinkelnerutdanning

Initiativtaker til Nordisk Sommelierutbildning, svenske Magnus Svensson, hevder at dette nye tilbudet til bransjens vininteresserte, både servitører og kokker, er skreddersydd for deres behov.
Redaksjonen
11 November 2002 - 01:00

Siden 1990 har Gastronomisk Institutt vært eneste leverandør av en utdannelse innen vinkunnskap for servitører. Etter hvert ble tilbudet utvidet gjennom samarbeidet med Norges Hotellhøyskole og det engelske studietilbudet, WSET i flere trinn, for å appellere også til ansatte i importørbedrifter og i Vinmonopolet.
 
Nordisk Sommelierutbildning går den motsatte veien og tilpasser utdannelsestilbudet 100 prosent til ansatte i serveringsbransjen, så vel servitører som kokker. Initiativtaker og faglig ansvarlig for utdannelsen, Magnus Svensson, er cand.mag i måltids- og drikkekunnskap og har arbeidet med vinkelnerkurs siden 1995. Og før det arbeidet han mange år som kokk og deretter sommelier.
 
- I Sverige finnes i alt sju ulike kurs for fremtidige sommelierer, og vi mener at det er et udekket behov for mer målrettet opplæring i Norge, påpeker han og fortsetter:
 
- Vi merker i Sverige nå en økt tilstrømning til kursene fra kokker. Kjendiskokkene går foran og så kommer alle andre etter.
 
Det er nemlig like viktig for en kokk å ha god vinkunnskap som en servitør. På den måten blir samarbeidet mellom sal og kjøkken mer rasjonelt og bedre. Og til slutt mer fornøyde gjester.
 
Derfor er også samtlige forelesere nordiske sommelierer og kokker. Deriblant nordmennene Toralf Bølgen, Bølgen & Moi, Dan Lystad, Le Canard og Lasse Solum Jønsson, som for tiden er rektor ved Restaurantakademiet i Stockholm og dermed er ansvarlig for å utdanne en rekke svenske sommelierer. Blant andre Andreas Larsson, regjerende svensk sommeliermester som er å finne blant foredragsholderne. Det er også Bjørnstierne Antonson, Michel Jamais, Juha Litonen og Ia Orre. Det er imidlertid ikke bare vin som står på forelesningsplanen, også brennevin, øl, sigarer og selvsagt mat og drikke i kombinasjon.
 
Kurset skiller seg en del fra eksisterende vinkelnerutdannelse i Stavanger ved at det er lagt opp som to separate trinn hvor det første grunnleggende foregår i vårhalvåret over 10 hele dager med start 13. januar. Del to, som er et videregående kurs primært for de som ønsker å bruke tittelen sommelier, strekker seg over 15 hele dager i høsthalvåret.
 
Fast kursdag er mandag, en dag hvor bransjefolk ofte har fri eller lettere kan søke fri fra jobben. Og fast kurssted er restaurant Azur i Oslo. Adgangen til et kjøkken er nemlig viktig. - Å teste vin og mat i praksis er en daglig utfordring for en servitør eller kokk og et meget sentralt element i utdannelsen. Derfor er det naturlig å utnytte lunsjen til dette formålet, sier Svensson.
 
Antall deltakere er begrenset til 18. Kurset koster kroner 14.000 for trinn 1 og kroner 18.000 for trinn 2. Begge kursene under ett koster kroner 28.000. Mer info finner du her: www.gastronomigruppen.com eller ved å henvende deg til sommelierutbildning@gastronomigruppen.com, tel. 00 46 41 506 766.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her