Fenalår er en selvfølgelig ingrediens til et hvert koldtbord eller spekematanretning. Men som regel serveres det med sitt faste og litt trauste følge.

Fenalårsalat med geitost og valnøtter
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vask og rens salaten, riv den forsiktig i grove biter og dander bladene på et fat eller i en skål.
Skjær fenalåret i tynne skiver, og legg dem oppå salatbladene.
Pynt med geitost revet i grove biter. Ha også på krydderurter etter ønske (basilikum passer bra).
Sendt inn av Gunnar Hvarnes
Salat med fenalår og blåmuggost
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del sukkererter og asparges i to. Gi de et oppkok i salt vann og avkjøl.
Del physalisene i to. Bland sukkererter, asparges, physalis, salat og valnøtter i en bolle.
Smuldre opp blåmuggosten i litt rødvinseddik og bland inn i salaten.
Spekemat gjør seg utmerket i salater med sin litt salte, fyldige smak og komplimenterer den karateristiske smaken hos blåmuggost.
Se flere deilige retter med fenalår her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Børjesson
Carpaccio med fenalår
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vask ruccola og legg utover et fat.
Legg skiver av fenalår over ruccola, deretter skiver av parmesanost på toppen.
Drypp over med olje, og kvern over litt pepper.
Del sitronen i båter og legg over.
Opprinnelig skal den lages med rått kjøtt, men det passer utmerket med fenalår også.
Se flere deilige retter med fenalår her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Fenalår med asparges
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vask potetene godt, skallet skal sitte på.
Kok potetene knapt møre i vann. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.
Skrell nederste del av aspargesen. Kok, stek eller grill den 3-4 minutter til den er knapt mør.
Anrett asparges med skiver av fenalår rundt på porsjonstallerken eller serveringsfat.
Server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød.
Kan serveres som en av flere tapasretter.
By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Astrid Hals
Fenalårrull med gresskar
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell/rens gresskaret og skjær i små terninger.
Varm oljen med hvitløk og chili i en tykkbunnet panne.
La steke et par minutter og tilsett så gresskaret og la så steke i ytterligere 10 minutter, eller til gresskaret er helt mykt. Mos så det hele.
Lag en flate med fenalårskivene og smør gresskarmosen over.
Legg over litt ruccolasalat og rull sammen fenalåret og skjær i biter på ca. 3 centimeter.
Serveres med sitron.
En delikat rett til både tapas og forrett, eller bare når du vil unne deg noe godt.
Se flere deilige retter med fenalår her
Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Flere retter med gresskar
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Drikke som passer til denne oppskriften
Salat med fenalår og jordbær
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vask salaten godt og la den tørke på et håndkle.
Fordel salaten utover et stort fat og fordel alle ingrediensene over. Drypp over med balsamico og olivenolje.
Server med litt ost ved siden av som gjestene selv kan rive eller høvle over salaten.
Dette er en lett og enkel forrett. Med fenalår og jordbær har du en frisk og sommerlig salat.
Flere deilige oppskrifter med jordbær
Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Bordelet Sidre Brut Tendre
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 138,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Langmann Schilcher Frizzante 2019
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 164,90 Basisutvalget -
88 Poeng
AleBrowar El Fruto Hazy Juicy DIPA
Polen
Volum: 0.330 Pris: 59,90 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
BrewDog OverWorks Cosmic Crush Cherry Sour
Skottland
Volum: 0.500 Pris: 109,90 Bestillingsutvalget
Eldhusrøykt fenalår med syltet kålrot
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kålrot kuttes i terninger og has i en kjele. Tilsett appelsinsaft, koriander og chili.
Kok under lokk i 10 minutter. Tilsett eddik og sukker og kok til det tykner. Avkjøl.
Sendt inn av Innsendt av: Odd-Ivar Solvold
Foto: VKI Solvold
Fenalår med gulrot- og potettortilla
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Før servering skjæres tortillaen opp i porsjonsstykker.
Sendt inn av Apéritif
Foto: iStockphoto
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Nøgne Ø Saison
Norge
Volum: 0.500 Pris: 54,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Marqués de Cáceres Rosado 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 134,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Dom. Huet Vouvray Pétillant Brut 2014
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 283,80 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Eiker Saison
Norge
Volum: 0.330 Pris: 63,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Åkre Gard Edel Sider
Norge
Volum: 0.750 Pris: 154,20 Basisutvalget -
87 Poeng
Voss Kveika Rugøl
Norge
Volum: 0.330 Pris: 69,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Delorme Crémant de Bourgogne Brut
Frankrike
Volum: 0.380 Pris: 125,00 Basisutvalget -
89 Poeng
Hardangergutane Vindpust Eplesider
Norge
Volum: 0.750 Pris: 169,00 Bestillingsutvalget
Ravioli med ristet fenalår
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Man får aldri for mye av det gode. Pasta er enkel og rask mat for utålmodige mager med en mild smak som lar seg kombinere med det aller meste. Prøv en ny vri!
Kok pastaen i rikelig med lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Kok eggene og la det så ligge i kaldt vann minst 3-4 minutter før du tar av skallet.
Kok opp fløten med buljongpulveret i en kjele. Hell tinte erter i den varme fløten. Mos de med en stavmikser eller bruk en foodprocessor til det blir en jevn saus. Spe med litt kaldt vann dersom sausen er for tykk.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Morten Brun
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 234,00 Basisutvalget -
83 Poeng
Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 179,90 Basisutvalget -
90 Poeng
Witkap-Pater Stimulo Blonde Ale
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 49,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Clover Hill Tasmanian Cuvèe
Australia
Volum: 0.750 Pris: 287,10 Bestillingsutvalget
Fenalårtrio
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Apéritif
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Italia
Volum: 0.750 Pris: 275,00 Bestillingsutvalg -
87 Poeng
Krunesider 2007
Norge
Volum: 0.750 Pris: 125,10 Basisutvalg (Fullsortiment) -
86 Poeng
Comte de Noiron Coeur de Cuvée, Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 254,90 Basisutvalg (Fullsortiment) -
86 Poeng
Bonomi Tenuta Castellino Franciacorta Brut
Italia
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalg -
78 Poeng
Codorníu Clasico, Brut
Spania
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Bestillingsutvalget
Kokt og ovnsbakt fenalår med kålstuing
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen.
Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.
Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet.
Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.
Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225 grader og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe, ca. 20-25 minutter.
Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca. 2 cm-store stykker. Rens og del nepene i båter.
Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter.
Server med gode kokte ferskpoteter.
Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål.
Dette tar tid, men er vel verd innsatsen. Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Alle slags grønnsaker passer til, men her er det valgt en kålstuing.
Se flere deilige retter med fenalår her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Studio Gerstmann - Malinowski