Nytt norsk kokketalent kåret

Nytt norsk kokketalent kåret

24 år gamle Christian Andre Pettersen fra Spiseriet Konserthuset, Stavanger gikk til topps i kokkekonkurransen Linie Award.
Redaksjonen
06 Juni 2014 - 18:44

Det var kombinasjonen av grillet sjøkreps nigiri, Linie Aquavit, laks, kumle, vaktelegg, grønnkål, sukkertare og pepperrotemulsjon med aromater som sikret Christian André Pettersen seieren. Det gjorde han foran deltakere fra Sverige, Danmark og Finland.

 

- Han vant fordi han hadde et fokusert produkt, som bar tydelig preg av at den var innøvd og utprøvd og dermed en feilfri prestasjon. Retten var fint balansert og den beste matchen til Linie-akevitten, sier juryleder Even Ramsvik.

Liker det enkle og rene

Og det til tross for at Christian ikke hadde trent lenge før konkurransestart.

- Jeg har laget retten en gang før. Det var viktig å tilpasse retten til akevitten, som trenger fete råvarer, krydder og syre. Min stil er å holde det enkelt og rent, keep it simple, forklarer den glade kokken som vi nok kommer til å høre mer fra i tiden framover.

Neste mål er nemlig å vinne Bocuse d’or i 2019. Det har han drømt om siden han var ni år gammel, inspirert av faren som også er kokk.

Sukkererter i drinken

Linie Award er en talentkonkurranse som også involverer bartenderfaget.

- Hensikten med konkurransen er å øke interessen for nordisk mat- og drikkekultur. I tillegg gir konkurransen unge kokker og bartender med ambisjoner, en helt unik mulighet til faglig utvikling og erfaring, sier Halvor Digernes, juryleder for bartenderdelen av Linie Award.

Her trakk imidlertid svenskenes Oskar Karl Josef Johannsson fra Corner Club, Stockholm, det lengste strået med drinken Kummimjanne. Her har han brukt både sukkererter og grønt eple i kombinasjon med Linie-akevitten.

 

Halvor Digernes, juryleder for drinkkonkurransen, berømmer kvaliteten på de nordiske drinkfinalistene. Han mener alle fire kan klare seg godt i en krevende bransje.

- Det er en tøff bransje som krever både kreativitet og struktur, men så må man være litt gæren også, sier Halvor.

Jenter, bli inspirert

Han trekker fram den eneste kvinnelige finalisten, norske Anne Maurseth fra No. 19, Oslo.

- Anne har vært en tydelig karakter i det norske barmiljøet de fire siste årene ved å være et imponerende ungt talent. Hun har det som skal til: pågangsvilje, kreativitet og talent.

Digernes håper flere unge kvinnelige talenter melder seg på i årene som kommer da det ikke er mangel på talent.

- Vi har mange talentfulle kvinnelige bartendere i Norge, men de er ikke like ivrige til å konkurrere som gutta. Gutter har kanskje tradisjonelt hatt mer behov for å markere seg, men nå håper vi Anne kan inspirere flere jenter til å konkurrere.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her