Oda ble årets vinner av NM i Baristakunst

Det var en svært lykkelig Oda fra Kaffemisjonen i Bergen som fra og med denne helgen og i ett år fremover (igjen) kan smykke seg med tittelen "Baristanorgesmester".
25 April 2010 - 01:30

Denne helgen samlet hele kaffeeliten seg hos utstyrsleverandøren Primulator i Oslo. Her ble en rekke norgesmesterskap innen kaffe avholdt fredag og lørdag.

Latte Art
Allerede fredag ettermiddag gikk "NM Latte Art 2010" av stabelen, og med kun fire deltakere på "standplass" var det store sjanser for en plass på pallen.

Vinner ble Sverre Colbjørnsen fra Stockfleth's i Oslo. På andreplass kom Nils Jøsseng fra Totalen i Haugesund, tett fulgt av Chris André Monsen fra Kaffebrenneriet i Oslo.

Baristakunst
Semifinalene for hovedkonkurransen, NM i Baristakunst, ble flagget i gang allerede torsdag kl. 09.00. Da konkurrerte 15 av 27 semininalister om de seks plassene i lørdagens finale. De resterende 12 konkurrerende gjorde sin innsats fredag morgen til samme tid.

Selve finalen fant altså sted lørdag formiddag. De seks finalistene var:
Steinar Svenning, Cuba Life, Oslo
Oda M. Haug, Kaffemisjonen, Bergen
Maria Andersson, United Bakeries, Oslo
Magnus H. Iversen, Kaffemisjonen, Bergen
Thomas Holme, Tim Wendelboe, Oslo
Rasmus Helgebostad, Kaffemisjonen, Bergen

Finalistene fremviste stor kreativitet, spesielt med sine signaturdrinker, der de får benytte seg av de ingredienser de selv ønsker. Og det var veteranen Oda Misje Haug (bildet til høyre) fra Kaffemisjonen i Bergen som nå - nok et år - kan smykke seg med denne gjeve norgesmestertittelen. Hun vant nemlig også fjorårets konkurranse.

De andre finalistene plasserte seg i følgende rekkefølge: Steinar Svenning på andreplass, Rasmus Helgebostad på tredje, fulgt av Magnus H. Iversen, Thomas Holme og Maria Andersson.

Kaffemisjonen i Bergen sto for halvparten av finalistene, noe som skulle bety at bergenserne til daglig har alle muligheter til å få servert god kaffe. Og med 1., 3. og 4. plass vil vi anta at jubelen nå er stor i Bergen. 

NM Cup Tasting
eller "Cupping" som det gjerne kalles, var nest siste post på lørdagens program. 10 semifinalister (av 20 deltakende) skulle smake på åtte ulike "triangler". Kort fortalt består en triangel av tre kopper kaffe, der to av dem er identiske og den tredje en annen kaffe.

Det gjelder altså å kunne identifisere den ene koppen som skiller seg ut - eller som bør skille seg ut. For akkurat det er nemlig ikke så enkelt som man skulle tro. Kvalitetskaffe har så mange aromaer og smaksnyanser at selv den mest barkede kaffeentusiast kan bli vippet av pinnen. Faktisk skulle det til slutt vise seg at det holdt med fem riktige til en plass i finalen.

Etter semifinalen ble således følgende fem deltagere igjen til finalen:
Michael de Reounard, Solberg & Hansen, Oslo
Thomas Jørgensen, Benk Kaffebar, Sandnes
Cecilie Totland, Kaffebrenneriet, Oslo
Tim Varney, Tim Wendelboe, Oslo
Kaveh Ataei, Stockfleth's, Oslo

Med suverene syv av åtte mulige rette var det Cecilie Totland som med stor jubel ble erklært som den velfortjente vinner av konkurransen. På andreplass kom Tim Varney og Thomas Jørgensen på tredje.

Siste konkurranse på planen var NM Coffee in Good Spirits 2010. Av de fem finalistene i denne konkurransen var det Jan Munch Clausen fra Kaffe & Co i Oslo som tok seieren, fulgt av Rune Andersen fra Lille Torget i Mosjøen og Halvor Digernes fra Kaffefuglen i Oslo.
 
Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her