Øker alkoholavgiftene med 250 millioner kroner

I 2001 lovet regjeringen i Sem-erklæringen at den ville arbeide for reduksjoner i avgiftene på grensehandelsutsatte varer. Etter kun to år går nå regjeringen motsatt vei og øker avgiftene på alkohol med nærmere 250 millioner kroner.
Redaksjonen
17 November 2003 - 02:00

- Mens våre naboland nå dramatisk senker avgiftene på alkohol, går den norske regjeringen motsatt vei og øker alkoholavgiftene med en kvart milliard. Dette er skandaløst og kan ikke oppfattes som noe annet enn et direkte hån mot den lovlige alkoholnæringen i Norge, tordner Ivar Amundsen, formann i Vin - og Brennevinleverandørenes Forening (VBF)
 
Budsjettavtalen innebærer at avgiftene på vin, brennevin og øl økes med i underkant av 2 prosent samtidig som avgiftene på sterkvin og enkelte "rusbrusprodukter" økes med nærmere 60 prosent.
 
- Budsjettforslaget innebærer at politikerne med Høyre i spissen nå ønsker å straffe de norske forbrukere som fremdeles handler på Vinmonopolet. De eneste som nok en gang kan juble for et norsk statsbudsjett er Systembolaget, hjemmebrennere, spritsmuglere og tax-free butikker, sier Amundsen.
 
Bekjemper grensehandel og smugling med økte avgifter
I følge salgstall fra Systembolaget kommer Nordmenn i år til å handle vin og brennevin for rundt 900 millioner kroner bare i Sverige. Dette er ny rekord og aldri før har vi kjøpt så mye alkohol i utlandet. I tillegg kommer en raskt økende grensehandel i Danmark og Finland. I følge budsjettavtalen ønsker man nå å bekjempe smugling og grensehandel ved å øke avgiftene på vin og brennevin med 56 millioner kroner, øke avgiftene på øl med 62 millioner kroner og øke avgiftene på sterkvin og "rusbrus" med hele 150 millioner kroner.
 
- Høyre har gang på gang lovet å redusere alkoholavgiftene og svarer nå med å øke dem. Norge blir med dette det eneste landet i Norden som prøver å bekjempe grensehandel og smugling med økte avgifter. Dette vekker trolig munterhet i våre naboland men for den norske alkoholpolitikken er det bare tragisk, sier Amundsen.
 
1. oktober satte Danmark ned prisene på brennevin med 40 kroner pr. flaske for å bekjempe grensehandel og smugling, og i mars 2004 foretar Finland tilsvarende dramatiske avgiftsreduksjoner. I Sverige diskuteres det nå å redusere alkoholavgiftene førstkommende vår.
 
Budsjettavtalen innebærer at polprisene på nytt vil stige fra nyåret og at avgiftsforskjellene til våre naboland vil øke ytterligere.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her