Om du vil ha positive gjester, velg rødt

Om du vil ha positive gjester, velg rødt

Nå er det slått fast av forskere at selv proffe vinsmakere lar seg påvirke av lys og lyd.

De fleste som smaker vin jevnlig har nok lagt merke til at en vin smaker forskjellig under ulike forhold. Både lyset, lydene og annet i omgivelsene har sitt å si. Det er dette den britiske professor i eksperimentell psykologi, Charles Spence, ønsket å bevise.

Rødt for fruktig

Under en vinmesse i London innrettet han to rom med forskjellige lys- og lydforhold. Det enee rommet hadde rødt lys og myke lyder. Det andre rommet var opplyst av grønne lamper og hadde skarpere lyder.

Han rekrutterte deltakerne i eksperimentet blant messens besøkende. I alt 3.000 deltok.

Resultatet var at kombinasjonen av lyd og lys påvirker opplevelsen i positiv eller negativ retning med så mye som 10 prosent. Rødt lys og soft music var (ikke uventet) den mest positive kombinasjonen. Vinen opplevdes fruktigere under disse forholdene.

Grønt for mer intensitet

Det grønne lyset og den høyere musikken ga en negativ effekt. Vinn opplevdes som friskere, men også skarpere, mer intens i smaken.

Om du har lyst å prøve selv, ligger musikkfilene her:

https://soundcloud.com/crossmodal/sets/tastemusic

Forsiden akkurat nå

Test Magnumflasker med rødvin eller hvitvin

Den som får en av disse magnumflaskene under juletreet blir ekstra fornøyd

I motsetning til mye annet som pakkes inn i disse dager, er god vin en velkommen gave. Også her gjelder det at jo større pakken er, jo bedre. Her er 146 å velge mellom. Les hele saken

Til toppen