Onsdag 13. mars - Bli med og smak 30 år gammel calvados

Calvados-produsenten Christian Drouin er kjent for å følge gamle tradisjoner med det mål å produsere calvados av ypperste kvalitet. Disse skal du selv få æren av å stifte bekjentskap med når Christian i egen person kommer på besøk til Norge
Redaksjonen
21 Februar 2002 - 15:07

Produksjonen av calvados foregår på eiendommen Coeur de Lion, som jo betyr betyr løvehjerte, i hjertet av Pays d'Auge - kjent som området der den mest ettertraktede calvadosen har sitt opphav. Drouin benytter de opprinnelige eplesortene rundt byen Pont l'Évêque samt lokal produksjonserfaring ved framstilling av calvados.

Epler og pærer
I calvados fra Pays d'Auge benyttes det ca. fem prosent pære. Utenfor dette området, blant annet i Domfrontais i sørvest, brukes ca en tredjedel pærer. Pærene gir mer fruktsmak og bitterhet i det ferdige produktet, som kun destilleres én gang.

Selv om Coeur de Lion har adresse i Pays d'Auge, er Coeur de Lion Selection Calvados (31059) produsert av epler og pærer fra Domfrontais. Denne calvadosen har rik fruktsmak og lite trepreg og serveres gjerne on the rocks eller benyttes i coctails for å dempe det litt syrlige preget.

De andre produktene fra Coeur de Lion er produsert av epler fra Pays d'Auge, men til forskjell fra de andre topprodusentene benytter Drouin brukte sherry- og portvinsfat til lagringen.
-Nye fat er tanninrike og slike fat benyttes kun i tre uker. Deretter tappes calvadosen over på brukte sherry- og portvinsfat. Unntaket er calvados med betegnelsen Hors d'Age. Her tilsier reglementet at en kun skal bruke gamle calvadosfat, forteller Drouin.

Coeur de Lion V.S.O.P. Calvados (30879) er mildere i smaken enn Séléction, men føles fortsatt litt ung på tungen. Dette er en blanding der innholdet har ligget på fat fra seks til 14 år. Calvados Hors d'Age er den klassiske calvadosen fra Pays d'Auge. Kravet til Hors d'Age er minst seks og et halvt år på fat, og Coeur de Lion Hors d'Age Calvados (30880) har ligget minst 15 år og godgjort seg i kjelleren. Denne calvadosen har sødme og smak av karamell, men eplesyrligheten er likevel merkbar.

Calvados Coeur De Lion 1977 42% (31060) er en vintage som stammer fra eplehøsten i 1975 og -76. Årgangen angir destillasjonsåret, og det ferdige produktet ble tappet i 1998. Calvadosen har fått mye farge fra portvins- og sherryfatene, og sherry finner en også i den komplekse smaken. Fataromaene er framtredende med eik i ettersmaken. Calvados 1973 (varenr 30881, bestillingsutvalg, kr 928,00) er en klassisk calvados med mild og utsøkt smak samt innslag av karamell og brent sukker med mye frukt i ettersmaken. Tappeår var 1998. Produktet har hatt stor suksess i Sverige og Finland.

Dess lengre på fat, dess mildere i smaken, er regelen for calvados, og Coeur de Lion 1973 Calvados (30881) bekrefter dette. Produktet ble tappet på flaske i 1998 og har en lang ettersmak som ikke levner noen tvil om hvilken frukt som er benyttet i produksjonen. En utgave fra 1945; (Calvados Coeur De Lion 1945 42% (30882)) finnes også.

Følgende calvados skal smakes sammen med Christian Drouin:

Arrangementet er nå avholdt.

Tid: 13. mars kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Ullevaal Business Class, Ullevål Stadion - inngang D
(Sognsveien 75d - Tlf: 23 00 83 00)

Avmeldingsfrist: 06.03.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før arrangementet. Merk innbetalingen med 130302. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her