Ørjan premiert for beste fiskerett

Ørjan premiert for beste fiskerett

Det ble ingen edel medalje for Ørjan Johannessen (27) i årets Bocuse d'Or, men beste fiskerett - det fikk han premie for.
Aase E. Jacobsen
30 Januar 2013 - 19:39

Hele det matinteresserte Norges Ørjan Johannessen gjorde sitt ytterste for å overbevise den kritiske juryen med sin tolkning av hummer, piggvar og storfe. Og det var aldri noen tvil om at fiskeretten slo an.

Men matnasjonen Frankrike ble i år for mektige og stakk av med den gjeve gullmedaljen. Se alle resultatene nedenfor.

Ørjan og Norge var tredje sist ut av i alt 24 nasjoner. For å kvalifisere seg til VM vant Ørjan som kjent fjorårets Bocuse d'Or Europa - og da med historisk stor margin.

Men Ørjan hadde aldri klart dette alene.
– Uten mine støttespillere og alle de andre usynlige hjelperne i mitt team hadde jeg ikke stått her i dag, sier en ydmyk Ørjan Johannessen.

Først og fremst coach og tidligere sølvmedaljør i Bocuse d’Or, Odd Ivar Solvold. Dernest og ikke minst hans utrettelige høyrehånd, den 21 år gamle commisen, Julie Ekse Jenssen, som med denne erfaringen har gitt cv-en sin et betraktelig løft. Julie er en kokk vi kommer til å se mer av.

Med på laget teller også kokkene Arnt Johannessen, assistent og Elise Bratteng Rønning, koordinator.

For å smake på konkurransemenyen må du reise til Bekkjarvik Gjestgiveri som ligger i Austevoll, halvannen times biltur sør for Bergen. Hele bygda var samlet på torget for å overvære den direktesendte finalen.

Førstkommende lørdag kommer bygda til å stå på hodet når Team Ørjan kommer hjem for å koke en treretters meny inspirert av VM-menyen i Lyon. Les mer her http://bekkjarvikgjestgiveri.no

Poengskalaen endret fra i år
Den er nå tilpasset slik at skal fange opp forskjeller i etnisitet og originalitet for å unngå at alt blir for likt, noe som man tidligere har sett tendenser til.

100 poeng er maks. 40 for smak, 20 for henholdsvis presentasjon og det nye etniske/originale elementet. De resterende 20 er kjøkkentekniske, hygiene/ryddighet, utnyttelse av råvarene, metodikk og teamarbeid samt 5 for utføringen av fiskeretten. En egen jury vurderer dette.

For fiskeretten er opplegget helt endret siden deltakerne ikke lenger får ta med seg alle ingrediensene, men må velge dem ut på et marked kvelden i forveien. Oppskriften må deretter skrives ned. Et nytt stresselement i en fra før av veldig stressende konkurranse. Begge retter vektes imidlertid like mye til slutt.

Premier i årets Bocuse d'Or

Beste commis (assistent): Storbritannia ved Kristian Curtis
Beste fiskerett: Norge (Ørjan Johannessen)
Beste kjøttrett: Storbritannia

BRONSEMEDALJE: Japan (som representerte noe nytt i Bocuse d'Or-sammenheng, ref. de nye reglene ovenfor)
SØLVMEDALJE: Danmark
GULLMEDALJE: Frankrike
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her