Ørjan premiert for beste fiskerett

Ørjan premiert for beste fiskerett

Det ble ingen edel medalje for Ørjan Johannessen (27) i årets Bocuse d'Or, men beste fiskerett - det fikk han premie for.
Aase E. Jacobsen
30 Januar 2013 - 20:39

Hele det matinteresserte Norges Ørjan Johannessen gjorde sitt ytterste for å overbevise den kritiske juryen med sin tolkning av hummer, piggvar og storfe. Og det var aldri noen tvil om at fiskeretten slo an.

Men matnasjonen Frankrike ble i år for mektige og stakk av med den gjeve gullmedaljen. Se alle resultatene nedenfor.

Ørjan og Norge var tredje sist ut av i alt 24 nasjoner. For å kvalifisere seg til VM vant Ørjan som kjent fjorårets Bocuse d'Or Europa - og da med historisk stor margin.

Men Ørjan hadde aldri klart dette alene.
– Uten mine støttespillere og alle de andre usynlige hjelperne i mitt team hadde jeg ikke stått her i dag, sier en ydmyk Ørjan Johannessen.

Først og fremst coach og tidligere sølvmedaljør i Bocuse d’Or, Odd Ivar Solvold. Dernest og ikke minst hans utrettelige høyrehånd, den 21 år gamle commisen, Julie Ekse Jenssen, som med denne erfaringen har gitt cv-en sin et betraktelig løft. Julie er en kokk vi kommer til å se mer av.

Med på laget teller også kokkene Arnt Johannessen, assistent og Elise Bratteng Rønning, koordinator.

For å smake på konkurransemenyen må du reise til Bekkjarvik Gjestgiveri som ligger i Austevoll, halvannen times biltur sør for Bergen. Hele bygda var samlet på torget for å overvære den direktesendte finalen.

Førstkommende lørdag kommer bygda til å stå på hodet når Team Ørjan kommer hjem for å koke en treretters meny inspirert av VM-menyen i Lyon. Les mer her http://bekkjarvikgjestgiveri.no

Poengskalaen endret fra i år
Den er nå tilpasset slik at skal fange opp forskjeller i etnisitet og originalitet for å unngå at alt blir for likt, noe som man tidligere har sett tendenser til.

100 poeng er maks. 40 for smak, 20 for henholdsvis presentasjon og det nye etniske/originale elementet. De resterende 20 er kjøkkentekniske, hygiene/ryddighet, utnyttelse av råvarene, metodikk og teamarbeid samt 5 for utføringen av fiskeretten. En egen jury vurderer dette.

For fiskeretten er opplegget helt endret siden deltakerne ikke lenger får ta med seg alle ingrediensene, men må velge dem ut på et marked kvelden i forveien. Oppskriften må deretter skrives ned. Et nytt stresselement i en fra før av veldig stressende konkurranse. Begge retter vektes imidlertid like mye til slutt.

Premier i årets Bocuse d'Or

Beste commis (assistent): Storbritannia ved Kristian Curtis
Beste fiskerett: Norge (Ørjan Johannessen)
Beste kjøttrett: Storbritannia

BRONSEMEDALJE: Japan (som representerte noe nytt i Bocuse d'Or-sammenheng, ref. de nye reglene ovenfor)
SØLVMEDALJE: Danmark
GULLMEDALJE: Frankrike
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her