Oslo-restaurant får to Michelin-stjerner

Oslo-restaurant får to Michelin-stjerner

Maaemo er den første nordiske restauranten som går rett inn i Michelin-guiden med to stjerner, mens Feinschmecker mister sin etter 19 år. Se video og les mer om årets stjernedryss her.
14 Mars 2012 - 11:32

– Dette er helt fantastisk. Det er første gang en restaurant i Norden får to stjerner i ett jafs, og vi er utrolig stolte.

– Telefonen har ikke stått stille etter at vi fikk beskjeden, så dette er bare helt utrolig, sier en lykkelig kjøkkensjef og medeier av Maaemo, Esben Holmboe-Bang til nrk.no.

Han benytter anledningen til å skryte av staben sin.

– Jeg ser på dette som et kjempeklapp på skulderen til alle de ansatte på restauranten. Vi jobber beinhardt og forsøker å bli bedre for hver dag som går.

Holmboe-Bangs partner, Pontus Dalstrøm, sier til VG Nett at det er «magisk» å gå fra ingenting til to stjerner på 14 måneders drift i Oslo.

Restauranten ligger i Schweigaards gate i Oslo, og satser på økologisk, sesongbasert og kortreist mat. Men onsdag vanket det langreist champagne på hele staben.

Se video fra Maaemo nederst i artikkelen

Fem norske

Fire norske restauranter får til sammen fem stjerner i årets utgave. I tillegg er tre restauranter tildelt utmerkelsen Bib Gourmand, merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris, skriver dn.no.

Stjernene som deles ut baseres kun på maten. I tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service med mer.

Norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Main Cities of Europe 2012:

To stjerner: Maaemo (Ny)
En stjerne: Bagatelle (Ny), Statholdergaarden og Restaurant Oscarsgate
Bib Gourmand: Lille B (Ny), Restaurant Eik og Oro Bar & Grill

– Maaemo er den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

Det er også første gang siden Bagatelle under Eivind Hellstrøm at en norsk restaurant får to stjerner.

Feinschmecker uten stjerne

Samtidig mister Lars Erik Underthun hos Feinschemcker sin ene stjerne etter å ha hatt den i 19 år.

Før dagens offentliggjøring uttalte Underthun til nrk.no at han har et avbalansert forhold til utdelingen.

– Det virker som dere i pressen er mer interessert i dette enn oss, men jeg er jo glad for at restaurantbransjen får oppmerksomhet, sier Underthun.

– Likevel, hvis vi får stjerne i år vil det være det 20. året på rad, så det hadde jo vært utrolig gøy. Nøkkelen er å levere på høyeste nivå hver dag hele året, så kontinuitet er sentralt for å bli vurdert til en stjerne.

Tomhendt Ness

Terje Ness, som tidligere har hatt Michelin-stjerner på Oro og Haga Restaurant, åpnet ifjor høst restauranthuset Onda på Aker Brygge sammen med Rune Pal.

Ness har gått høyt ut og sagt at Onda skal bli Oslos beste restaurant med to stjerner i Michelin-guiden. Nå må han vente minst ett år på en ny sjanse.

Fortsatt to til Noma

Ingen ville blitt overrasket om Restaurant Noma og Rene Redzepi i København fikk en tredje stjerne i år, men verdens beste restaurant må nøye seg med to enda et år.

Til gjengjeld fikk fire danske restauranter en stjerne i dag. Dermed har Danmark skilte med til sammen 14 Michelin-stjerner.

Her er de danske stjernerestaurantene:

To stjerner: Noma
En stjerne: Geranium (ny), Grønbech & Churchill (ny), Relæ (ny), Den Røde Cottage (ny), Herman i Nimb, Kokkeriet, Restaurant AOC, Kiin Kiin, Formel B, Søllerød Kro, Kong Hans' Kælder, Era Ora

2 X 2 i Sverige

I Sverige beholdt både Mathias Dahlgren matsalen og Frantzén/Lindberg i Stockholm sine to stjerner fra fjorårets utdeling.

En stjerne: Esperanto, Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond

Flere Michelin-artikler finner du her

youtube

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her