Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt
Foto: (Aperitif.no)

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.
21 September 2023 - 08:41

Oxford Companion to Wine, av Jancis Robinson og hennes nærmeste medarbeidere Julia Harding og Tara Q. Thomas, alle Master of Wine, er nå i sin femte utgave. Og større enn noen gang. Siden førsteutgaven i 1994, er de påfølgende versjoner oppdatert med nye temaer.

Ifølge Jancis Robinson som nylig var i Norge for å presentere kolossen, har den nå nådd en maksimal størrelse. Vinverdenen utvikler seg og nye temaer kommer inn, blant annet er blockchain og NFT – de nye digitale distribusjonsmetodene for vin, blant «nyordene» i siste utgave. Men også nye alternative dyrkingsmetoder som regenerativt jordbruk har fått plass.

Dessuten har Norway har fått et eget kapittel mot tre linjer siden sist. Alt dette gjør at hver utgave øker volum, men da må også andre ting reduseres eller gå ut. Oxford Companion to Wine selges

Jancis Robinson med sitt vinglass, vannglass og karaffel for gammel vin. Foto: Alun Callender

Leksikonet finnes også i en digital utgave, tilgjengelig via Amazon. Det har vært min foretrukne løsning gjennom de siste utgavene. Sammen med den helt uunnværlige Wine Grapes som nå begynner å bli noe utdatert, med tanke på all forskning som har skjedd de siste to tiårene. Jancis Robinson sier at en ny utgave står på ønskelisten, men at den trolig kun kommer i digital utgave.

Oxford Companion to Wine inngår i en serie fantastiske oppslagsverk utgitt av Oxford University Press.

Jancis Robinson ble kåret til verdens mest innflytelsesrike vinskribent i 2018. Hun solgte forresten Jancisrobinson.com til det amerikanske forlaget Recurrent Ventures i 2021 – fordi det er en mulighet å få en posisjon på det amerikanske markedet, men også hun ville gi sine gode medarbeidere en mulighet til å utvikle nettstedet videre. For Jancis er faktisk 73 år, noe som er vanskelig å gjette, også fordi hun er minst like aktiv som før og fortsatt er nettstedets ansvarlige redaktør.

Hun lanserte også sine egne vinglass for noen år tilbake, siden hun mener det holder med en type vinglass - men to forskjellige karafler, en for ung og en for gammel vin. Og hun har ikke sett seg tilbake. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her