Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt
Foto: (Aperitif.no)

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.
21 September 2023 - 08:41

Oxford Companion to Wine, av Jancis Robinson og hennes nærmeste medarbeidere Julia Harding og Tara Q. Thomas, alle Master of Wine, er nå i sin femte utgave. Og større enn noen gang. Siden førsteutgaven i 1994, er de påfølgende versjoner oppdatert med nye temaer.

Ifølge Jancis Robinson som nylig var i Norge for å presentere kolossen, har den nå nådd en maksimal størrelse. Vinverdenen utvikler seg og nye temaer kommer inn, blant annet er blockchain og NFT – de nye digitale distribusjonsmetodene for vin, blant «nyordene» i siste utgave. Men også nye alternative dyrkingsmetoder som regenerativt jordbruk har fått plass.

Dessuten har Norway har fått et eget kapittel mot tre linjer siden sist. Alt dette gjør at hver utgave øker volum, men da må også andre ting reduseres eller gå ut. Oxford Companion to Wine selges

Jancis Robinson med sitt vinglass, vannglass og karaffel for gammel vin. Foto: Alun Callender

Leksikonet finnes også i en digital utgave, tilgjengelig via Amazon. Det har vært min foretrukne løsning gjennom de siste utgavene. Sammen med den helt uunnværlige Wine Grapes som nå begynner å bli noe utdatert, med tanke på all forskning som har skjedd de siste to tiårene. Jancis Robinson sier at en ny utgave står på ønskelisten, men at den trolig kun kommer i digital utgave.

Oxford Companion to Wine inngår i en serie fantastiske oppslagsverk utgitt av Oxford University Press.

Jancis Robinson ble kåret til verdens mest innflytelsesrike vinskribent i 2018. Hun solgte forresten Jancisrobinson.com til det amerikanske forlaget Recurrent Ventures i 2021 – fordi det er en mulighet å få en posisjon på det amerikanske markedet, men også hun ville gi sine gode medarbeidere en mulighet til å utvikle nettstedet videre. For Jancis er faktisk 73 år, noe som er vanskelig å gjette, også fordi hun er minst like aktiv som før og fortsatt er nettstedets ansvarlige redaktør.

Hun lanserte også sine egne vinglass for noen år tilbake, siden hun mener det holder med en type vinglass - men to forskjellige karafler, en for ung og en for gammel vin. Og hun har ikke sett seg tilbake. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her