Bak noe skikkelig godt til morsdagen
(Foto: Frukt.no/Synøve Dreyer )

Kommende søndag er det morsdag, og en skikkelig god kake hører selvsagt med.

Det er kanskje ikke det du serverer som frokost på sengen, men til en god kopp kaffe eller te utpå dagen, eller etter middagen.

På de neste sidene finner du mange gode oppskrifter på feststemte kaker 

Dersom du leter etter en spesiell kake eller dessert som frister mer kan du søke i vår rikholdige kokebok .

Den store norske bløtkaken

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt med en slikkepott.

Legg bakepapir i bunnen av en langpanne på 25x35 cm, hell i røren og stek på 175 grader i ca 30 minutter. Ta ut kaken og avkjøl på rist, del den avkjølte kakebunnen i tre lag.

Fordel sukrede blåbær over det ene kakelaget. Visp fløten til fyllet med sukker til luftig krem. Fordel halvparten av kremen jevnt over bærene.

Legg på neste lag og fordel lettsukrete bringebær eller jordbær jevnt over dette. Dekk bærene med krem.

Legg på toppen, visp resten av fløten og dekk hele kaken med krem. Pynt kaken med friske eller løsfryste bær like før servering.

Og er finner du flere  deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere fristende bløtkaker kan du se her

 

Festkledd rullekake

Fremgangsmåte

Bunn:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt hvetemel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen. Legg bakepapir på en bakeplate og spre dette jevnt oppå.

Stekes i 8-10 minutter på 190 grader.

Legg bakepapir på bordet og strø sukker over. Hvelv kaken over på papiret og la dette ligge til det er avkjølt.

Fyll:
Pisk kremfløte og spre det over kakebunnen. La 2 cm av kaken være uten krem. Fyllet skal ikke være mer enn ½ cm høyt. Skjær opp jordbær og legg på og strø over hakkede pistasjenøtter.

Rull så kaken med hjelp av papiret nokså stramt sammen og sett den i kjøleskapet med skjøten ned.

Servering:
Pisk kremfløte og ha i en sprøytepose. Skjær fronten og bakenden av kaken og sprøyt ut krem oppå.

Pynt med roseblader, jordbær og hakkede pistasjenøtter.

TIPS:
Å pynte kaker med roseblader er utrolig dekorativt. Spør din blomsterforhandler etter blomster som er usprøytet og spiselige. Roseblader som vist her er laget ved å pensle på eggehvite og strø på sukker. Jo mer finkornet sukker du bruker, jo finere blir resultatet. Engelsk sukker passer fint til dette.

Oppskriften er levert av  www.villaperlesukker.no

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Rullekake med kaffesmak

Antall porsjoner

8-10

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Rullekake
5 stk
150 g
Fyll
0.5 dl
Kaffeglasur
125 g

Fremgangsmåte

Glasur:
Rør alle ingrediensene sammen til en jevn glasur. Hold den lun og smøremyk. 

Rullekake og fyll:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt hvetemel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen. Legg bakepapir på en bakeplate og spre deigen jevnt oppå.

Stek i 8-10 minutter ved 190 grader.

Legg et bakepapir på bakebordet og fordel den medgjørlige kaffeglasuren over. Hvelv så kakebunnen over på papiret. Det kan være lurt å ha flere enn to hender akkurat til dette. La kaken avkjøles.

Pisk kremfløte myk med sukker og vaniljesukker og spre kremen over kakebunnen. La de ytterste 2 cm av kaken være uten krem. Fyllet må ikke være mer enn ca ½ cm høyt.

Rull så kaken med hjelp av papiret nokså stramt sammen og sett den i kjøleskapet med skjøten ned. 

Sett kaldt i noen timer før servering. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Se våre andre oppskrifter på rullekake

 

Bringebær- og pistasjekrans

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

25 g
50 g
2.5 dl
0.75 dl
7.5 dl
Fyll:
75 g
0.5 dl

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle.

Smelt smøret, tilsett melken og varm til det er fingervarmt (37°C). Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.

Tilsett resten av væsken, sukker og mel, men spar litt til utbakingen. Arbeid deigen til den er smidig og slipper bakebollen. La deigen heve tildekket med plast på lunt sted i ca. 40 minutter.

Hakk nøttene. Riv marsipanen og bland med smør, nøtter og melis. Farg gjerne fyllet med noen dråper grønn konditorfarge.

Ta deigen opp på melet bakebord. Kjevle den til et rektangel, ca. 30 x 40 cm. Fordel marsipanmassen over og strø bringebærene på til slutt.

Rull sammen fra langsiden og form til en krans. Legg kransen på en stekeplate dekket med bakepapir.

Klipp kransen i skiver, men ikke helt igjennom. Legg annenhver skive til høyre og venstre.

La kransen heve i ytterligere 30 minutter.

Pensle kransen med sammenpisket egg og stø over hakkede pistasjenøtter og stek den midt i ovnen på 200°C i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Se våre andre oppskrifter på feststemte kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Festkringle

Antall porsjoner

15

Tilberedningstid

2 timer og 20 minutter

Ingredienser

4 dl
1 stk
Fyll
1 dl
tørkede epleskiver
Pynt
Mandelspon

Fremgangsmåte

Stekes nederst i ovnen på 200 ° C i ca 20 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken, la det bli fingervarmt - ca 37 °C (ofte er varmen fra det smeltede smøret nok).

Rør ut gjæren i den lunkne væsken. Rør inn egget.

Ha i salt, sukker, kardemomme og så mye mel at deigen blir passe fast og ikke klisser.

Dekk til bollen og sett deigen til heving på lunt sted i ca 30 minutter.

Klipp eller skjær eplene til fyllet i små biter og bland med eplemosen. La det stå og svelle.

Ha deigen på bakebordet og trill til en lang pølse. Trykk deigen ut til et rektangel og kjevle videre til deigen blir ca 80 cm X 20 cm, eller til den er passende til en fin kringle.

Smør vaniljekremen over deigen og fordel eplemosen oppå.

Rull sammen deigen, ha den på et stekebrett dekket med bakepapir. Skjøten skal vende ned. Form til kringle.

Skjær noen snitt i deigen på utsiden av kringlen og sett til heving i ca 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukker og mandelspon.

Stek i nedre del av ovnen i ca 20 minutter.

Hvis du ønsker kan du gjerne pynte med melisglasur (rør ut melis med litt vann) ved servering.

TIPS:
Hvis du synes det er vanskelig å håndtere så lang deig kan du dele deigen i to, legge delene på platen for så å legge dem inntil hverandre slik at de går sammen.
 
 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer,

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vannbakkelskrans

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

125 g
2.5 dl
2.5 dl
4 stk
Fyll
4 ss

Fremgangsmåte

Kok opp vann og smør, og ha i alt melet. Rør sammen. Avkjøl røren litt.

Pisk ett egg om gangen og tilsett litt etter litt. Ha i så mange egg at røren holder fasongen.

Ha røren i en sprøytepose, og lag en ring på stekeplate kledd med bakepapir. Stekes ved 200 grader i ca. 25 min.

Pisk eggeplommer og melis til eggedosis. Pisk fløten til en stiv krem, og bland inn osten sammen med eggedosisen.

Del kransen i to horisontalt og fyll den. Dryss melis på toppen. Del opp frukt og bær, og ha dette i midten av kransen.

Og her finner du deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en annen kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Se på en av de andre oppskriftene på vannbakkels

Eksklusiv eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

140 g

Fremgangsmåte

Mal skåldede mandler og rist dem lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200° C.

Skru ned varmen i ovnen til 165° C.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell over saften av en sitron.

Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin.

Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs.

Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.

Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i.

Tilsett de romtemperert eggeplommene, én om gangen. Pisk godt mellom hver gang.

Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen.

Skjær så marengsen forsiktig inn massen.

Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165° C i 15 minutter midt i ovnen.

Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme.

Rør jevnlig slik at eplene blir jevnt møre.

Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren.

Fordel resten av røren jevnt over eplene.

Kaken stekes ved 165° C i ca. 30 min med mest overvarme.

Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte, vaniljeis eller vaniljekesam.

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eller hva med en av disse eplekakene?

Hvit sjokolade-ostekake med bringebær

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

Bunne:
Fyll:
2 stk
Bringebærkompott:
Pynt:

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175°C.

Kjør valnøttkjerner, kjeks og sukker til en smuldremasse i en foodprosessor. Tilsett smeltet smør og bland sammen. Trykk blandingen ut i en smurt form, 24 cm i diameter og stek bunnen i 10 minutter. 

Hakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Pisk sammen kremost, kesam, egg og sukker og rør i den smeltede sjokoladen. Hell røren over kakebunnen. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter til den stivner rundt kantene. Avkjøl kaken.

Kok opp bringebær og sukker på svak varme. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann. Rør jevningen inn i bærene. Kok raskt opp til en kompott. Avkjøl kompotten litt før den smøres utover den avkjølte kaken.

Pynt med friske bringebær og mynteblader og dryss gjerne litt melis over til slutt.

Tips: Du kan selvsagt bruke bringebær fra fryseren i denne oppskriften. 

Se våre andre oppskrifter på feststemte kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Frukt.no/Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ostekake med bringebær

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Bunn
50 g
Fyll
3 stk
1 dl

Fremgangsmåte

Bland mel og sukker. Smelt smør og bland i melblandingen. Bland sammen til en smuldredeig. Trykk deigen ut i en for med løs kant - ca. 24 cm i diameter. Sett bunnen kjølig i ca. 15 minutter.

Stek bunnen midt i ovnen på 200°C i ca. 10 minutter.

Bland alt til fyllet og vend forsiktig inn bringebærene. Hell fyllet i bunnen og stek kaken i ytterligere 25 minutter. Avkjøl kaken. Legg rikelig med bringebær på toppen av ostekaken og dryss med melis før servering.

Foto: Synøve Dreyer

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ostekake med eple og ingefær

Fremgangsmåte

Bunn:
Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform.

Ha kjeks og ingefær i en foodprosessor og kjør til det blir en fin masse. Tilsett smør og kjør til det hele er godt blandet. Ha massen i formen og klem den på plass med baksiden av en spiseskje, først oppover sidene og deretter bunnen. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder resten av kaken.

Sett stekeovnen på 150 ºC.

Fyll:
Skrell eplene og fjern kjernehuset og skjær dem i tynne skiver. Ha eplene i en kjele med vann, sukker, sitronsaft og sitronskall og kok til de er knapt møre. Ha eplene over i et dørslag og la de avkjøles noe.

Ha kremost, sukker, egg, ingefær og rømme i en foodprosessor og kjør det til en glatt masse.

Fordel de avkjølte eplene i bunnen av formen og hell ostemassen over. Stek kaken midt i ovnen i ca 1 time, til ostemassen er fast. La den avkjøles i formen og sett den i kjøleskapet natten over.

Pyntes med topper av krem.

Her finner du mange oppskrifter på ostekaker

Se alt det gode du kan bruke epler til

Bak noe godt av sensommerens frukter og bær

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Osteiskake med jordbær

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

4 og en halv time

Ingredienser

 
0.5 pakke(r)
1.5 dl
Bringebærsaus

Fremgangsmåte

Smuldre kjeksen. Smelt smøret og rør sammen med kjeksen.

Trykk det utover i en springform (24 cm), med bakepapir i bunnen.

Du trenger 3 skåler for å lage denne kaken:

Pisk fløte og vaniljesukker til krem i en skål. Rør sammen eggeplomme, sukker og philadelfiaost i en skål og stivpisk eggehviter i den tredje.

Bland alt forsiktig i sammen og hell det over i springformen.

Legg syltetøyet i kladder rundt på toppen av massen. Ta en kniv eller slikkepott og rør litt forsiktig rundt.

Syltetøyet skal ikke blande seg med massen, bare bli marmoret i.

Settes i frysen minst 4 timer før servering.

Server sammen med bringebærsaus , friske bær eller hermetisk frukt smaker også godt til.

Tips: Ta kaken ut ca. 15 minutter før servering. Bruk en stor kniv til å dele den opp med.

Ha kniven under rennende varmt vann før hver gang du skjærer i kaken. Tørk av med et papirhåndkle.

Og her finner du deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en annen kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vi har mange andre lettlagete ostekaker

Sjokoladefondant

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

50 g
2 stk
0.5 dl
0.5 dl

Fremgangsmåte

Smelt smør og slå det over sjokoladen som er delt i biter. La stå 2-3 minutter til sjokoladen har smeltet. Rør sammen.
 
Pisk egg og sukker lett og tilsett sjokoladeblandingen. Pisk kraftig til en jevn røre. Sikt over mel og rør inn.
 
Smør 4-5 porsjonsformer med smør og fyll dem ¾ fulle. Sett dem på bakeplaten og stek de i ca 7 minutter på 180 grader nederst i ovnen.
 
La de få avkjøle i formene ca. 15 min. Hvelv dem forsiktig ut på tallerkener. Pynt med bær og lignende. Når du setter skjeen inn vil myk sjokolade flyte ut.
 
Vispet lett dessertfløte eller iskrem smaker utrolig godt til en slik fondant.
 
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere lekre sjokoladekaker finner du her

Forsiden akkurat nå

Til toppen