Mat
Bak noe skikkelig godt med sjokolade

Bak noe skikkelig godt med sjokolade

Sjokoladekaker og -desserter får fram smilet til enhver. Se alle de fristende oppskriftene her.
04 Februar 2015 - 09:22

Enten du skal lage noe virkelig godt til den store familiefesten eller bare har lyst til å skjemme bort deg selv litt i hverdagen, er det er lov å la seg friste av disse oppskriftene.

Slett ikke vanskelig
Det er ikke mange som med hånden på hjertet kan si at de ikke liker sjokolade i en eller annen form.

Hovedingrediensen i sjokolade kommer fra kakaobønnen, som opprinnelig stammer fra Sentral-Amerika og som var verdt sin vekt i gull blant Mayafolket.

Hverdagsluksus
Kakaoen har også helsebringende effekt, er effektivt mot høyt blodttrykk, og virker som et afrodisiakum - for å nevne noe.

Les om kakaobønnens historie og verdens beste kakao her

Det er nesten ingenting som er forbundet med mer luksus enn et stykke av den deiligste sjokoladekake.

Verdt sin vekt i gull
Eller hva med å sette gaffelen i en rykende varm sjokoladefondant og kjenne duften av den smeltende sjokoladen som renner ut av kjernen på kaken i det du tar en bit?

Det trenger heller ikke være vanskelig å lage disse fristelsene, for du kan finne oppskrifter i alle vanskelighetsgrader - her har vi samlet noen av dem.

Finner du ikke oppskriften du leter etter? Søk i vår omfangsrike kokebok

Sjokoladedrøm - sjokoladefondant

Sjokoladedrøm - sjokoladefondant

Fremgangsmåte

Del smør og sjokolade i grove biter, og ha det i en glassbolle.

Kok opp vann i en kasserolle som glassbollen passer såvidt oppi uten å dette nedi vannet, og smelt smør og sjokolade sammen over vannbadet.

Rør sammen eggeplommer, egg, sukker og mel. Tilsett sjokoladesmøret.

Fyll massen i godt smurte aluminiumsformer eller muffinsformer til de er ⅔ fulle (smør formene med smør og strø dem med sukker).

Stekes i ovnen på 200 grader i ca 7 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.

Server med hjemmelaget blåbærsorbet

Mange deilige sjokoladekaker finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Rask sjokoladekake

Rask sjokoladekake

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 grader.

Ha alle ingrediensene i en matprosessor og bland sammen.

Smør en liten brødform med smør og strø med sukker. Ha i kakerøren og stek kaken i 30 - 40 minutter.

Prøv om kaken er ferdig med en trepinne som stikkes ned i kaken. Henger det røre på pinnen, er ikke kaken ferdigstekt.

Avkjøl kaken på rist. Dryss litt melis over ved servering og pynt med friske bær.

Mange deilige sjokoladekaker finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mokkakake

Mokkakake

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren i en smurt kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Romkrem:
Ha 3 dl melk og halve mengden med sukker i en kjele.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.

Rør sammen 1 dl fløte, eggeplommene, maizenna og resten av sukkeret.

Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.

Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til kremen begynner å tykne mens du rører. Pass på så blandingen ikke koker.

Når kremen har fått en god og tykk konsistens tar du kjelen av varmen og avkjøler kremen hurtig ved å sette kjelen i iskaldt vann mens du rører i kremen. Smak til kremen med romessens.

Mokkakrem:
Bland kaffepulveret ut i det kokende vannet. Avkjøl kaffen. Du kan også bruke kald kaffe. 

Stivpisk kremfløten med sukker og vaniljesukker. Tilsett den kalde kaffen under piskingen.

Sette sammen kaken:
Del sukkerbrødet i tre lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør romkremen utover kaken.

Hvis du ønsker kan du blande inn litt stivpisket kremfølte i romkremen før den smøres utover kaken.

Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør utover halvparten av mokkakremen.

Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Resten av mokkakremen smøres oppå og rundt kanten av kaken.

Riv sjokoladen og strø toppen og rundt kanten av kaken med revet sjokolade.

Stivpisk 1 dl kremfløte tilsatt, sukker, vaniljesukker og kakao. Sprøyt kremen i topper/rosetter og pynt med jordbær.

Her finner du oppskrifter på flere deilige kaker

Mange deilige sjokoladekaker finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Portugal
    Portugal
    Volum: 0.75 l Pris: 189.90 kr Bestillingsutvalget

Amerikanske brownies

Amerikanske brownies

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader. Dekk en langpanne med bakepapir.

Deig:
Smelt smør og sjokolade over vannbad. Ta bollen opp av vannet og avkjøl litt før ett og ett egg piskes lett inn.

Hakk nøttene og bland med det tørre. Bland alt saman til en deig. Fordel ca. halvparten av deigen i formen.

Fyll:
Rør alle ingrediensane godt sammen. Fordel den oppå deigen i formen. Ha på resten av deigen med skje i klatter.

Dra en gaffel gjennom deigen slik at den blir lett marmorert.

Stek kaken på nederste rille i ca. 25 min. Den skal være litt klissete inni, men det skal ikke feste seg deig på en kniv eller pinne når den er ferdig.

Løft kaken over på rist og avkjøl litt før den skjæres i firkanter.

Her finner du oppskrifter på flere deilige kaker

Mange deilige sjokoladekaker finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Åsne Ø. Høgetveit

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Trøffel- og vaniljekremkake

Trøffel- og vaniljekremkake

Fremgangsmåte

Sjokoladebunn:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen hvetemel, maisenna og kakao og vend det inn i røren.

Tilsett til slutt smeltet smør som du har latt avkjøle noe.

Smør en springform (ca. 22 cm i diameter) med smør og strø i sukker. Hell i røren og stek på nederste rille i stekeovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem:
Legg gelatinplatene i kaldt vann mens du lager vaniljekremen.

Snitt opp vaniljestangen, skrap ut frøene og ha dem i melken sammen med eggeplommer, sukker og maisenna.

Visp alt sammen og varm opp til en tykk krem. Rør hele tiden, og pass på at det ikke koker. Ta kjelen av platen.

Kok opp ½ dl vann og trekk kjelen til side. Klem ut vannet fra gelatinplatene og rør dem ut i det varme vannet.

Tilsett den smeltete gelatinen i en tynn stråle under omrøring i vaniljekremen og sett kremen kaldt.

Trøffelkrem:
Brekk sjokoladen i biter og smelt den i 1 dl av kremfløten ved svak varme.

Avkjøl sjokoladen til den er omtrent fingervarm. Pisk resten av kremfløten halvstiv og rør inn den smeltede sjokoladen.

Sette sammen kaken:
Fordel halvparten av trøffelkremen over kakebunnen og fyll resten av kremen i en sprøytepose.

Sprøyt en ring med trøffelkrem langs kakeformen. Sett eventuelt kaken litt kaldt til kremen stivner.

Fordel vaniljekremen over kaken og sett kaldt på nytt til denne har stivnet.

Fordel til slutt resten av trøffelkremen over det hele og sett kaken kaldt.

Sjokoladeglasur:
Brekk sjokoladen i biter og smelt den sammen med smøret ved svak varme. Rør glasuren glatt og la den avkjøle noe.

Legg rikelig med glasur på toppen av kaken og bre den raskt ut mot kanten, slik at den renner ned. Glatt til rundt kanten til slutt og sett kaldt.

Pynt kaken med skiver av appelsin og sitron, i tillegg til friske bringebær. Dryss limesukker over til slutt.

 Her finner du oppskrifter på flere deilige kaker

Mange deilige sjokoladekaker finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje
Dagens rett
Skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje

For noen er dette årets desiderte høydepunkt, for andre er det en øvelse på linje med lutefiskritualet. Sørg for å teste mølje nå mens skreien er på sitt beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir du en enda større kaffeelsker
Ukens drink
Café d'Amour drinkoppskrift

Slik blir du en enda større kaffeelsker

Litt krydder og en klassisk appelsinlikør er det som løfter espressosmaken ytterligere noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det beste du kan starte helgen med
Dagens rett
Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten
Ukens kake
Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje
Dagens rett
Skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje

For noen er dette årets desiderte høydepunkt, for andre er det en øvelse på linje med lutefiskritualet. Sørg for å teste mølje nå mens skreien er på sitt beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir du en enda større kaffeelsker
Ukens drink
Café d'Amour drinkoppskrift

Slik blir du en enda større kaffeelsker

Litt krydder og en klassisk appelsinlikør er det som løfter espressosmaken ytterligere noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet
Dagens rett
Fersk suppe servert med kjøtt og bollegrøt

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet

Tradisjon, hverdagsmat eller festmat. Uansett bakgrunn eller anledning; fersk kjøtt og suppe er deilig og varmende, og perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak deg gjennom juicy viner fra de hotteste spanske produsentene
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 8. februar i Oslo

Smak deg gjennom juicy viner fra de hotteste spanske produsentene

Vi gir deg en unik mulighet til å smake viner fra Spanias nye og lovende produsenter. Her snakker vi juicy og fruktige viner som gir en fest av en smaksopplevelse og flasker som fort blir revet ut av polets hyller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det beste du kan starte helgen med
Dagens rett
Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her