Påsketilbudet på polet

Skal du være hjemme i påsken, kan du prise våren med to svært prisgunstige australske viner. Og skal du på fjellet rekker du fortsatt å få med deg et par flasker.
Redaksjonen
23 Mars 2005 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Penfold's er en av Australias mest kjente og lovpriste vinprodusenter. Deres Grange er legendarisk og befinner seg med en pris i Norge på kroner 1360-1450 (for 1997-99) også kvalitetsmessig i en særklasse fra dette landet som i første rekke er kjent for easydrinking value for money.

Penfold's dekker imidlertid hele spekteret, med veletablerte merkenavn som Bin 707, 407 og 389, Yattarna, St. Henri, Kalimna Bin 28, Koonunga Hill og Rawson's Retreat. For en som ikke er veldig glad i fatpregete viner, gir ikke alltid Penfold's positive assosiasjoner. Mange av vinene har vært dominert av fatkrydder og Penfold's har - i likhet med mange av sine australske kolleger - måttet justere kursen gjennom det siste tiåret.

Koonunga Hill har siden det er en av de rimeligste vinene fra Penfold's derimot alltid vært mildt behandlet hva fat angår. Og nå er den hvite Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 (2581) og den røde Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2011 (30178) rimeligere enn på lenge, samtidig som kvaliteten er upåklagelig.

Siden Penfold's er en del av Australias største vinkonsern, Southcorp, er tilgangen på druer  fra hele den sørøstlige delen av kontinentet tilnærmet ubegrenset. Koonunga Hill bærer den geografiske betegnelsen South East Australia, men druene til den røde kommer hovedsakelig fra Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley og Coonawarra. Det betyr en blanding av druer fra så vel varme (Barossa) som kjøligere (Coonawarra) områder. Chardonnaydruene kommer fra McLaren Vale, Langhorne Creek, Strathbogie Ranges og Adelaide Hills.

Resultatet er en balansert vin. Selv om hvitvin var en utfordring i 2003 på grunn høye temperaturer og omtrent ikke noe regn gjennom hele vekstperioden, klarer Koonunga Hill Chardonnay 2003 seg bra. En intenst fruktig vin både hva duft og smak angår, med mye tropisk frukt, søt sitrus og snev av fat. I munnen er den rund med bløte syrer og krydret finish. En skikkelig kosevin for en tidlig vårrast på terrassen eller som følge til en vårlig kyllingsalat. Husk bare å servere den avkjølt (6-7 grader).

Den røde er hva årgang angår motsatsen siden 2002 var en av de kjøligste og våteste årgangene på lenge, i hvert fall frem til selve innhøstningen som foregikk under langt gunstigere forhold. Imidlertid måtte det jobbes mye med seleksjon i vinmarken for å unngå at umodne druer havnet i den endelige blandingen. Derfor har Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2002 lite grønne toner (paprika) som følge av kjølig/vått vær, men er heller elegant med preg av modne mørke bær, særlig solbær, fat, mokka og et lite snev av eukalyptus som jo er blitt nærmest et varemerke for australsk shiraz. Smaken følger opp med kjølig frukt, særlig solbær, fine syrer og tanniner og en frisk lang ettersmak med innslag av solbær. En nydelig vin til rødt kjøtt, særlig lam, men også mer forseggjorte grillretter - hvis været skulle tillate at grillen hentes frem fra sine vintergjemmer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her