Drikke
Passer på vinen din i Strømstad

Passer på vinen din i Strømstad

Per Schondelmeier hjelper folk til å få tak i akkurat den vinen de er på jakt etter. Og passer på den til du kan komme og hente den.
Redaksjonen
05 August 2014 - 16:22

– På mitt lager finnes hele paller med DRC, Krug, Leroy og mye annet godt. Det er helt crazy, sier Per Schondelmeier som driver passer på vinen til norske vinelskere gjennom konseptet Vinhotel.se.

Det er rett og slett et lager lokalisert i Strømstad, bare fem minutter unna det nye «systemet» i byen.

Ikke bare dyr vin

Kundene kommer innom og henter vin etter behov. Og gavepakken fra regjeringen denne sommeren som økte tollkvoten fra fire til seks flasker vin, ble naturlig nok tatt imot med åpne armer av både kundene og «hotelldirektøren».

I tillegg kan nordmenn fortolle 36 flasker a kroner 40 hver gang grensa passeres. Når du har kjøpt en dyr vin til halve prisen, er dette småpenger for vinhotellets kunder. Så langt har Schondelmeier et hundretalls faste kunder som fyller opp lageret med godsaker etter hvert som de kommer over gunstige partier.

Norske vinkjøpere nyter godt av at resten av verden er i mer eller mindre permanent krise. Mens det tidligere var umulig å få kjøpt noe som helst hos mange topprodusenter, er det nå mye lettere, både en og to paller, ifølge Schondelmeier.

Selv om det for det meste er eksklusive varer som oppbevares på vinhotellet, er det også en tendens til at kundene velger denne løsningen for mer hverdagslige viner.

Stor pågang

Schondelmeier jobber for tiden med å etablere kontakt med flere leverandører fra Tyskland og Burgund. Han har gjennom arbeid med vin, først 11 år i Danmark, og de siste årene som ekspeditør på Vinmonopolet i Fredrikstad, både god innsikt i markedet og et stort kontaktnett.

Men i utgangspunktet er det kundene selv som gjør denne jobben. Og alt dette er innenfor loven.

– Jeg har hatt veldig god hjelp av svenske tollmyndigheter for at det hele skal gå lovlig for seg og for å få råd og veiledning. De har vært meget serviceorienterte. Jeg må si jeg har fått flott hjelp derfra. Jeg følger til stadighet med i utviklingen for privatimport i Sverige. Kanskje kommer det en ny lov i 2015 som kan føre til at jeg må legge ned virksomheten, men det må først igjennom lovmøllen og den jobber langsomt, forteller Schondelmeier som åpnet hotellet i april 2013.

Han ser likevel svært lyst på framtiden.
– Det kommer nye kunder til daglig og alle er glade for denne mulighet til at være EU-borger for en liten stund, sier Schondelmeier.

Må pakke opp selv

Blant annet er han i dialog med danske Bruun Rasmussens auksjonsvirksomhet.
– De er svært interessert i vinhotellet og en ny og spennende samarbeidsavtale skal tegnes i august, forteller han.

Det tar ikke lang tid fra en kunde bestiller en vare til den er på lager i Strømstad. Eneste ulempen er at kunden selv må pakke opp og kontrollere forsendelsen, det har ikke Schondelmeier lov til.

Men har du bestilt noen kasser med god vin, er det vel omtrent som å måtte pakke opp julegavene sine selv. De færreste opplever det som bryderi.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her