Penfolds får på pukkelen av Parker

I siste nummer av "The Wine Advocate" langer Parker voldsomt ut etter et av Australias vinklenodier, Penfolds.
Redaksjonen
29 Oktober 2004 - 01:00

Parker er ellers meget begeistret for de nye australske vinene, og hele seks av dem får de maksimale 100 poeng og nye seks får 96-100 poeng. Men Penfolds'' viner er Parker altså ikke særlig begeistret for.

Han skriver bl.a.: "Det er en forvirrende portefølje å smake seg igjennom. Man finner viner hvor syreinnholdet er justert unaturlig høyt for å dempe strukturen og drepe aromaen. Vinene smaker som noe fra en surrealistisk kjemi-klasse."

Han anklager Penfolds vinmakere for å følge oppskrifter fremfor å smake seg til hvordan vinen skal lages. Kun 4 av Penfolds store portefølje av viner kan anbefales, og topvinen Penfolds Grange 1999 får "kun" 92 poeng.

Parker avslutter med å skrive: "Penfolds skal ta et kritisk blikk på sin filosofi for vinfremstilling. Hva er formålet med å fremstille viner som i bunn og grunn er resultatet av noen få ønologer som lager vin ved hjelp af tall? Fraværet av naturen og sjelen i disse viner er bekymrende!"

Og holdningen skyldes ikke at Parker ikke kan fordra australsk vin. Faktisk svømmer han over i gode bedømmelser i rapporten fra Australia. Følgende viner har fått enten 100 poeng eller (96-100) poeng. Det siste betyr at det dreier seg om en fatprøve og at bedømmelsen ikke er endelig. Altså potensielt en 100 poengs-vin.

100 poeng:
w R.L. Buller Calliope Rare Tokay
w Chambers Rosewood Rare Muscat
w Greenock Creek Cabernet Sauvignon Roennfeldt Road 1998
w Greenock Creek Shiraz Creek Block 2001
w Greenock Creek Shiraz Roennfeldt Road 1998
w Three Rivers Shiraz 1998

96-100 poeng (potensielt 100 poeng):
w Amon-Ra 2003
w Clarendon Hills Astralis Syrah 2003
w Kalleske Shiraz Greenock 2003
w Kalleske Shiraz Johann Georg 2003 (97-100)
w Mitolo Shiraz G.A.M 2003
w Torbreck Run Rig 2001 (99+)

Kilde: Vinforum, Danmark

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her