Perfekt bryllupsnatten

Den perfekte bryllupsgave som både er et godt kjøp og som stikker seg ut i haugen av kjørler, dynetrekk og duker. Den bruden og brudgommen kanskje tar med seg på selveste bryllupsnatten hvis de er av det impulsive slaget - eller setter som pynt på toppen
Redaksjonen
06 Juni 2000 - 19:26

Palmer 1990 (varenr. 34679, fullsortiment) koster kroner 242,40 og er et svært godt kjøp. For deg som synes det høres både arrogant og utrolig ut føres det følgende bevis: En ti år gammel og fullmoden champagne som koster mindre enn eller det samme som "vanlig" champagne, altså brut non vintage som bare har den lovfestede lagringen på bunnfallet på 15 måneder og gjerne litt til, burde være overbevisende nok. Et annet faktum er at Palmers utgave er svært rimelig til en 90-årgang å være.

Produsenten er et kooperativ av middels størrelse som har skaffet seg et ry for å ha en rekke eldre årganger på lager som omkorkes etter bestilling. Det betyr at ukens vin har tilbrakt tilstrekkelig lang tid til å utvikle de komplekse aromaene du sjelden opplever med en champagne, rett og slett fordi den er lagret for kort tid.

Kompleksiteten oppstår gjennom en utveksling mellom vinen og de døde gjærcellene i flasken - bunnfallet. Studier har vist at det først er etter fem år at denne utvekslingen gir noen effekt for smaken. Fenomenet kalles autolyse og er egentlig en nedbryting av celler ved hjelp av enzymer.

Og hvordan er så Palmer 1990? Bortsett fra deilig og forførende er den elegant og balansert med utviklede aromaer som gule epler, toast og jordsmonn. Og en meget behagelig mousse, altså boblene som skal synes som uendelige kjeder av perler som stiger opp i glasset.

Palmer 1990 er laget av pinot noir og chardonnay som er to av de klassiske druene i Champagne – og gir de mest lagringsdyktige vinene. Denne champisen er super å drikke nå men tåler å ligge inntil fire år. Hvis lagringsforholdene er optimale, altså 10-14 grader. Husk å servere denne flotte vinen ved 9-10 grader, ikke kaldere. Perfekt som innledning til et måltid, altså sammen med tapas eller kanapélignende småspise, eller til forretter av fisk eller skalldyr. Den kan også nytes gjennom hele måltidet så lenge det er sjømatbasert.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Det er Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her