Perfekt bryllupsnatten

Den perfekte bryllupsgave som både er et godt kjøp og som stikker seg ut i haugen av kjørler, dynetrekk og duker. Den bruden og brudgommen kanskje tar med seg på selveste bryllupsnatten hvis de er av det impulsive slaget - eller setter som pynt på toppen av reolen hvis de tilhører den motsatte typen. Det er altså ukens vin, som også kan kjøpes av den som bare har lyst å være litt snill med seg selv.

Palmer 1990 (varenr. 34679, fullsortiment) koster kroner 242,40 og er et svært godt kjøp. For deg som synes det høres både arrogant og utrolig ut føres det følgende bevis: En ti år gammel og fullmoden champagne som koster mindre enn eller det samme som "vanlig" champagne, altså brut non vintage som bare har den lovfestede lagringen på bunnfallet på 15 måneder og gjerne litt til, burde være overbevisende nok. Et annet faktum er at Palmers utgave er svært rimelig til en 90-årgang å være.

Produsenten er et kooperativ av middels størrelse som har skaffet seg et ry for å ha en rekke eldre årganger på lager som omkorkes etter bestilling. Det betyr at ukens vin har tilbrakt tilstrekkelig lang tid til å utvikle de komplekse aromaene du sjelden opplever med en champagne, rett og slett fordi den er lagret for kort tid.

Kompleksiteten oppstår gjennom en utveksling mellom vinen og de døde gjærcellene i flasken - bunnfallet. Studier har vist at det først er etter fem år at denne utvekslingen gir noen effekt for smaken. Fenomenet kalles autolyse og er egentlig en nedbryting av celler ved hjelp av enzymer.

Og hvordan er så Palmer 1990? Bortsett fra deilig og forførende er den elegant og balansert med utviklede aromaer som gule epler, toast og jordsmonn. Og en meget behagelig mousse, altså boblene som skal synes som uendelige kjeder av perler som stiger opp i glasset.

Palmer 1990 er laget av pinot noir og chardonnay som er to av de klassiske druene i Champagne – og gir de mest lagringsdyktige vinene. Denne champisen er super å drikke nå men tåler å ligge inntil fire år. Hvis lagringsforholdene er optimale, altså 10-14 grader. Husk å servere denne flotte vinen ved 9-10 grader, ikke kaldere. Perfekt som innledning til et måltid, altså sammen med tapas eller kanapélignende småspise, eller til forretter av fisk eller skalldyr. Den kan også nytes gjennom hele måltidet så lenge det er sjømatbasert.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Det er Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen