Perfekte sommerviner

Solrike California er det perfekte utgangspunktet for å lage viner for den norske sommeren. Et stabilt og varmt klima sikrer god modning i druene som igjen gir mye sødme og relativt høy alkohol. Varme krydrete viner med nok friskhet til at de føles behagelig selv på de heteste sommerdagene.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Fetzer er en av californisk vinindustris virkelige bastioner. Fra den spede begynnelse som liten familiedrevet vingård i 1969 til dagens proporsjoner er Fetzer ikke bare et av de store vinhusene med mye kapital i ryggen men også et av de mest toneangivende. Derfor er også produktporteføljen omfattende, og stadig mye kategorier følger. Sist ut er todruevinene som foreløpig finnes i to utgaver, den hvite Fetzer Chardonnay-Viognier 2002/2003 (45960) og den røde Fetzer Zinfandel-Shiraz 2002 (45959) .

Californisk vin til under hundrelappen får du ikke bedre enn dette. I motsetning til den bløte og søte ultrakommersielle stilen som kjennetegner de rimeligste vinene fra den kanten, er disse vinene både friske og spenstige.

Den hvite er en svært allround matvin og kosevin til så vel varme som kalde retter med fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Den har innslag av krydder, tropisk frukt, smør og snev av røyk i både duft og smak, samt fin friskhet og veldig god lengde for en vin i denne prisklassen. Relativt høy alkohol, 13,5 prosent, gjør at den varmer godt men det er slett ikke sjenerende.

Varmer godt gjør også den røde som vil kunne bli en slager til sommerens grilling og barbeque's samtidig som den er god å nippe til alene på grunn av sin fine bærfriskhet og balanserte sødme. Ingen skarpe kanter, bare gode bær- og krydderaromaer.

Naturlig nok avsløres det varme klimaet druene vokser i, og kanskje mest i hvitvinen som for øvrig henter sine chardonnaydruer fra Sundial (samme som Fetzer-klassikeren med samme navn, Fetzer Sundial Chardonnay 2012 (5786) ) og viognierdruene fra Echo Ridge, alt i nærheten av Fetzer-hovedkvarteret i Hopland, Mendocino, som ligger nord for de mer kjente områdene Sonoma og Napa og som dessuten har en mye kortere vinhistorie enn de to andre.

Klimaet varierer mye fra de kjøligere vestligste områdene (blant annet Hopland) til de østlige sonene som ligger kloss inntil Nevada-ørkenen og dermed er både tørre og hete. Området rundt Hopland er derfor godt egnet for hvitvinsdruer og stilen blir derfor ikke så tung og kraftig som ellers i California. Det kommer veldig klart til uttrykk i de hvite Bonterra-vinene.

For en innovativ vinprodusent som Fetzer satser nær sagt selvsagt intenst på økologisk jordbruk og er innehaver av Nord-Amerikas største areal med økologiske vinmarker. Bonterra Chardonnay 2012 (46516) og Bonterra Viognier 2007 (45958) er ikke bare garantert rene hva fremstilling angår, men som viner er de også svært godt laget. Elegante utgaver med stor smaksrikdom og balansert fatbruk som nyter godt av årgangens milde vekstsesong. Dermed ble nok syrer sikret til å møte den normalt så rike frukten. Viognier'en er usedvanlig innsmigrende og en drøm til retter av fisk, skalldyr eller god kylling med kremet og lett krydret saus. Chardonnay'en kommer best til sin rett med stekt eller grillet sjømat eller lyst kjøtt. Og siden vinene er økologiske bør også råvarene til maten være det, noe som heldigvis er blitt langt mye enklere her til lands i løpet av de siste to-tre årene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen