Portugisisk eleganse

Jakten på en rimelig portugiser endte der hvor den burde startet, hos en vin som beviser gang på gang at også et varmt klima kan produsere eleganse.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Alentejo i den sørøstre delen av Portugal har ikke bare en lang historie som vinproduserende region. Den er også svært sammensatt region og tilbyr alt fra rimelige enkle viner fra de mange kooperativene til noen av Portugals mest ettertraktete viner.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Klassiker
Men mens de andre regionene med tilsvarende struktur spyr ut billigviner i boks etter boks, har Alentejo tydeligvis ikke klart å henge med. De rimeligste vinene herfra mangler ofte både spenst og struktur (ikke det at de andre billige portugiserne har så mye av det heller). Det blir for slapt og sødmefylt. Og hvis det ikke er det, er det sjarmen som mangler, eller alkoholen som er for dominerende.

For å komme i trygge havner som Esporão Reserva 2011 (20059) må du altså bevege deg oppover prisstigen. Og selv om denne store produsentens øvrige viner i så vel lavere som høyere prisklasser ikke alltid er like overbevisende, er denne en klassiker og et meget godt kjøp.

Fast i fisken
2003 er dessuten fastere i fisken enn de to foregående utgavene med bedre syre og tanniner. Selv om Herdade do Esporãos vinmakerkonsulent David Baverstock tydeligvis er glad i fat, har vinen kommet gjennom de 12 månedene i amerikanske fat med all frukten i behold.

Den byr på klassisk eleganse i kombinasjon med Alentejos typiske modne fruktkarakter. Alkoholen er høy men veldig godt integrert i all frukten. En nydelig vin til høstlige middager.

Tåler krydder
Den trives like godt sammen med gode lammeretter som vilt, enten en klassisk steik eller en viltgryte . Og den foretrekker å bli drukket i løpet av de neste to årene.

Den finnes også i en hvit utgave, Esporão Vinho Branco Reserva 2005 (47069) , som ville vært langt bedre med litt mindre eiking. Men 2005-versjonen har masse god frukt under eiken (litt lufting i glasset hjelper) og er absolutt verd å smakes. Særlig til grillet sjømat eller lyst kjøtt. Og den tåler på grunn av den søte frukten en del krydder i maten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen