Portugisisk eleganse

Jakten på en rimelig portugiser endte der hvor den burde startet, hos en vin som beviser gang på gang at også et varmt klima kan produsere eleganse.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Alentejo i den sørøstre delen av Portugal har ikke bare en lang historie som vinproduserende region. Den er også svært sammensatt region og tilbyr alt fra rimelige enkle viner fra de mange kooperativene til noen av Portugals mest ettertraktete viner.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Klassiker
Men mens de andre regionene med tilsvarende struktur spyr ut billigviner i boks etter boks, har Alentejo tydeligvis ikke klart å henge med. De rimeligste vinene herfra mangler ofte både spenst og struktur (ikke det at de andre billige portugiserne har så mye av det heller). Det blir for slapt og sødmefylt. Og hvis det ikke er det, er det sjarmen som mangler, eller alkoholen som er for dominerende.

For å komme i trygge havner som Esporão Reserva 2011 (20059) må du altså bevege deg oppover prisstigen. Og selv om denne store produsentens øvrige viner i så vel lavere som høyere prisklasser ikke alltid er like overbevisende, er denne en klassiker og et meget godt kjøp.

Fast i fisken
2003 er dessuten fastere i fisken enn de to foregående utgavene med bedre syre og tanniner. Selv om Herdade do Esporãos vinmakerkonsulent David Baverstock tydeligvis er glad i fat, har vinen kommet gjennom de 12 månedene i amerikanske fat med all frukten i behold.

Den byr på klassisk eleganse i kombinasjon med Alentejos typiske modne fruktkarakter. Alkoholen er høy men veldig godt integrert i all frukten. En nydelig vin til høstlige middager.

Tåler krydder
Den trives like godt sammen med gode lammeretter som vilt, enten en klassisk steik eller en viltgryte. Og den foretrekker å bli drukket i løpet av de neste to årene.

Den finnes også i en hvit utgave, Esporão Vinho Branco Reserva 2005 (47069), som ville vært langt bedre med litt mindre eiking. Men 2005-versjonen har masse god frukt under eiken (litt lufting i glasset hjelper) og er absolutt verd å smakes. Særlig til grillet sjømat eller lyst kjøtt. Og den tåler på grunn av den søte frukten en del krydder i maten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her