Posjert laks med beurre blanc, lakserogn og grønnsaker

Vi fortsetter vår hang til fisk på søndager, og denne helgen er det laks som står på menyen. Oppskriften er ganske avansert, men ikke verre enn at de fleste likevel kommer helskinnet gjennom tilberedningen. Stikk innom polet på lørdag og kjøp inn rettens vinforslag.

Oppskriften er det Halvor Hedenstad, tidligere kokk ved Det Kongelige Norske Slott i Oslo og kjøkkensjef på Hvalstrand Bad, som står for.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Posjert laks med beurre blanc, lakserogn og grønnsaker

Fremgangsmåte

Kok opp vann med salt og krydder. La det stå og trekke en stund slik at du får trukket ut smaken av krydderet. Legg i laksestykket, legg på lokk og trekk kjelen vekk fra varmen. Tiden avhenger av størrelsen på fiskestykket, men 10 minutter burde være nok. Ta fisken opp av kjelen med en hulløse og la den dryppe av over papir. Grønnsaker og saus skal være ferdig samtidig med fisken.

Grønnsaker:
Kutt strimler av sukkerertene. Hvis aspargesbønnene er tykke, deles disse på langs.

Blansjer grønnsakene i godt saltet vann. Dette kan gjøres på forhånd. Blansjer de hver for seg, da er det lettere å få riktig konsistens. Kutt eplet i julienne som du blander med sitronsaft slik at det ikke blir brunt. Like før servering, varmer du opp smør i en kjele uten at det blir brunt. Tilsett ertene først, så de andre grønnsakene. Helt til slutt smaker du til med eplestrimlene (som skal gi det hele et litt syrlig preg), salt, pepper og gressløk.

Beurre blanc med lakserogn:
Følg grunnoppskriften. Smak til med salt og hvit pepper, men husk at lakserognen er salt så sausen må være mindre salt enn du ønsker. Lakserognen has i like før servering. Rognen forandrer smak og blir ikke god hvis den kokes.

Agurksalat:
Skjær agurken i tynne skiver eller lag små kuler med et parisiennejern.  Bland sukker, salt og eddik og hell dette over agurken. La dette marinere i minimum 1 time.

Laks med smørsaus er en klassisk kombinasjon. Noen vil mene at den er gammeldags og hører hjemme på 80-tallet!! Jeg har sans for mange av de nye mattrendene, men noen ganger synes jeg det er helt greit å være gammeldags.

Tips:  Posjering er en gammel koketeknikk med mange variasjonsmuligheter. Vann og salt kan med fordel byttes ut med fiskekraft. Fisken kan også dampes i vin. Da behøver ikke væsken å dekke fisken, og du kan bruke en rist eller en dampkjele.

Sendt inn av

Foto: Yann Aker

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen