Priset være Bordeaux

Bordeaux har for norske vinkjøpere ikke lenger den samme oppløftede status som det hadde frem til tidlig nittitall. Inntil da var prisene høye, men likevel overkommelige. Gode viner fra klassifiserte slott kunne erverves for i underkant av et par hundrela
08 Mars 2001 - 01:00

Som kjent kom det asiatiske markedet på nittitallet for fullt inn i markedet for Bordeaux-viner med pengesterke forretningsmenn, men som oftest var noviser innen vin. De kjøpte uanfektet opp store mengder vin fra kjente slott med det resultat at prisene føk i været så å si over natten. Selv middelmådige slott i de attraktive regioner opplevde en mangedobling av prisen. Etter dette har vi nordmenn stort sett måttet forholde oss til de mindre kjente slott, oftest cru bourgeois.

En mager trøst oppe i alt dette må være at de mindre produsentene, grunnet bedre fortjeneste, fikk mulighet til oppgradering av vinmark og utstyr. Og ikke minst gjelder dette andre tidligere ukjente områder i Frankrike som endelig fikk en ny æra hos den vanlige konsument som nå var på jakt etter alternativer.

Ser vi på den generelle årgangsvurdering innen Bordeaux, må vi helt tilbake til 1995 for å finne et virkelig bra år. De påfølgende årganger er ikke mye å skryte av, og dette, i et etter hvert presset marked, gir seg utslag i ikke alltid logiske prissettinger.

Pris-kvalitet-etterspørsel

Tar vi for oss prispolitikken for 1997 vs 1998, ser vi større forskjeller enn normalt med tanke på kvalitet pris. 1997 var en jevnt over vesentlig dårligere årgang enn 1998, og kvaliteten var middelmådig i alle Bordeaux'' hovedområder. I 1998 opplevde østsiden (St.-Emilion og Pomerol), grunnet merlot-druens raskere modning, at innhøstingen i hovedsak var over innen regnet satte inn. Vi skal også huske på at merlot-druen har tynnere skall, og derfor mer utsatt for råte ved mye nedbør.

Viner fra disse to områdene anses derfor i 1998-årgangen som meget gode til fabelaktige kjøp dersom prisen ikke er uanstendig. Normalt sett ville 1997 således være rimeligere enn 1998, men slottene har valgt vidt forskjellige løsninger. Det dreier seg stort sett om mindre og ukjente slott med appelasjonen Bordeaux AC eller et av de mange mindre satellitområdene.

Prissettingen kan sees ut fra følgende bakgrunn: Noen slott innså 1997-årgangens beskaffenhet, og har ca. 25 - 40 prosent lavere pris. Noen velger, grunnet årviss sikker etterspørsel, å selge ut 1997 til relativt høy pris før de starter salget av 1998. Derved kan de sikre høy fortjeneste, samt mindre fokus fra kundene på årgangsvariasjonen, samt unngå at preferansen for 1998 forstyrrer salget av 1997. Andre igjen selger begge årganger samtidig, til samme pris, og risikerer derved irriterte kunder samt meget usikre salgsprognoser hva preferanse for årgangene angår.

1999 var igjen et dårligere år enn 1998, og gir således lite håp i markedet. 2000 så lovende ut inntil like før innhøsting da regnet slo til. Enkelte slott var raske og reddet avlingen, mens andre igjen måtte innfinne seg med at ikke heller denne årgangen har potensial til å bli av de mest ettertraktede.

Selvstyrt marked
Den velkjente klassifiseringen av 1855 har svært liten betydning for dagens vinelskere. I realiteten kan det raskt settes opp en kvalitetsklassifisering basert på kunder og vinsmakeres preferanser innen Bordeaux. Denne ville nok avvike marginalt fra den opprinnelige. Kvaliteten har holdt seg forbløffende konsistent for majoriteten av de klassifiserte, men selvsagt ser vi i dag viner i 5. cru, til og med viner utenfor klassifiseringen, som oppnår høye priser og lovord fra pressen. Bakgrunnen for 1855-klassifiseringen var nettopp datidens prisforlangende for høyt ansett Bordeaux. Det var meglerne selv som satte opp denne rangeringen.

Kanskje er dette også grunnen til at denne i realiteten utdaterte klassifiseringen ikke lenger er gjenstand for den massive kritikk vi kunne ventet. I kvalitetstoppsjiktet er det vinen selv som taler sitt klare budskap, og markedet er dermed selvstyrt. Selv meglerne inkluderer navn fra østsiden i sine oversikter over klassifiserte viner, når det hvert år skal selges viner "en primeur". Således er det en uskreven dynamisk klassifisering vi forholder oss til i dag. De såkalte Garasje-produsentene lager ofte uanstendig god vin, men prisnivået reflekterer i like høy grad mangelen på kvantitet som kvaliteten på produktet.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her