Prisgunstig fra Nord-Spania

Hvis du ikke har hørt om vinområdet Cariñena, har du noe til gode - i hvert fall hvis du er på jakt etter gode rødvinskjøp. For her kommer flere attraktive kandidater til høstkosen.
Aase E. Jacobsen
10 September 2003 - 12:02

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det nordspanske vinområdet Cariñena sliter med å hevde seg overfor sine langt mer offensive naboer. Cariñena ligger nemlig midt mellom Rioja, Navarra og Catalonia (med blant andre Penèdes) som alle har opplevd jevnt økende etterspørsel og priser. Årsaken til at området befinner seg i en bakevje er fraværet av kjente vinhus og dominansen av kooperativer som lenge nøyde seg med å lage alkoholrike bulkviner. En tradisjon som har levd i 2300 år. Nesten ingen andre spanske regioner kan se tilbake til en like lang vinhistorie - selv om den mangler gullkantene.

Alternativ til boks
Dette er grunnen til at det er mulig å finne gode viner til en rimelig pris. Av den samme grunnen er tilbudet fra Cariñena økende her til lands. Mange god kjøp til under hundrelappen. Hoveddruen er garnacha som gir viner beregnet på tidlig konsum. Denne varmekjære druen byr på mye saftighet og middels syrer og tanniner. Vinmarkene i Cariñena ligger ved 400-800 meter over havet slik at druene unngår å bli kokte i sommerheten for ved disse høydene er nettene kjølige.

Castillo de Aguarón Garnacha 2001 (20281) er rimeligst av nykommerne, og samtidig enklest. Men har likevel mer enn nok av sjarm på grunn av sitt ungdommelige og krydrete bærpreg. Et langt bedre alternativ enn de fleste boksviner, enten du nyter den alene eller til enklere retter med lyst kjøtt.

Grill eller lam
Marqués de Ballestar Reserva 1999 (20280) er laget av en blanding av garnacha og tempranillo som bidrar til å gi mer struktur til vinen. Marqués de Ballestar Reserva bærer preg av å ha vært innom fat. 12 måneder i amerikansk eik gir et umiskjennelig krydderpreg men som likevel ikke er påtrengende. Smaken er saftig og bløt og tåler godt en gryterett eller grillet lyst kjøtt.

Noe mer trøkk er det i Lalaguna Crianza 1999 (41859) som er noe mer moden i aromaene med et kjøttaktig bærpreg. Smaken er saftig og bløt som den andre men en tanke bedre pakket. Ettersmaken er relativt lang. En super grillvin som også nøyer seg med pannestekte kjøttstykker, gjerne saftige lammekoteletter.

Fjerdemann ut er rosinen i pølsa - i hvert fall for den som liker viner med lagret preg. Finca Giusana Reserva 2001 (41858) er enda mer utviklet duftmessig. Her har de modne bæraromaene fått følge av lær og trevirke. Smaken er saftig med fine syrer og krydret finish. En god lammevin og et godt og rimelig alternativ til Rioja.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her