Prisgunstig søritaliener

Ukens vin er et kvalitets- og prismessig velkomment bidrag til tilbudet av søritalienske rødviner.
Aase E. Jacobsen
02 Februar 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Med Piana del Sole Salice Salento 2001 (47678) får du hele Sør-Italia i en flaske, for den har alle de karakteristiske modne bæraromaene i retning tørket frukt i godt monn samtidig som den er elegant med god friskhet. Og går derfor utenpå de fleste andre rødviner under hundre kroner fra denne delen av Italia som er selveste hælen i den berømte støvelen.

Den mangler nemlig det noe rustikke preget som ofte er baksiden av medaljen for de rimeligste vinene herfra. Dermed kan den nytes ikke bare til svært enkle retter men også til vellagete retter med lyst kjøtt, gjerne fugl, eller lam. På grunn av det modne avslepne preget passer den også perfekt til godt modnet spekemat - det vil stort sett si italienske spekepølser og -skinker, men selv en velhengt norsk utgave passer fint.

Det ofte forekommende bitterpreget i vinene herfra som skriver seg fra hoveddruen, negroamaro, er også svært godt integrert. Derfor kan denne vinen nytes til ganske kraftig krydret mat. Og ikke minst alene. Den er ikke mindre enn en av de beste "kosevinene" jeg har smakt på lenge.

Den har en bror som skiller seg ut, ikke bare fordi druen er en annen, men også fordi stilen er diametralt forskjellig. Her er det langt mer moderne takter i form av ungdommelig bærsødme, høyere alkohol, tøffere tanniner og mer fat. Derfor frir Piana del Sole Primitivo Salento 2003 (47677) til andre behov. Den må for det første ha mat og passer bedre til rødt kjøtt, gjerne grillet eller stekt i gryte. Den kan også nytes til enklere viltretter bare du passer på at det er litt fedme i tilberedningen.

Produsenten bak de to vinene er Piana del Sole, etablert av Rubino-familien i 1999, som satser på å bringe frem det beste fra Salento i Sør-Puglia. Familien eier en rekke vingårder spredt utover regionen og har derfor god tilgang på råvarer samtidig som den har investert i moderne teknologi i vinkjelleren. Målet er å lage tidsriktige viner med internasjonal appell uten at det går ut over det lokale tilsnittet. Og det må vi kunne si Piana del sole lykkes med.

Negroamaro er ikke uventet viktigste drue - som den etter sigende skal ha vært det i regionen i 2600 år. På den lokale dialekten kalles druen niuru mura som på moderne italiensk blir negroamaro - svart og bitter - og som beskriver den viktigste karakteristikker, bitterpreg og mørk farge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her