Drikke
Pynter Norges mest solgte hvitvin

Pynter Norges mest solgte hvitvin

Amatørmaler Sidsel Wam Nilssen fra Drammen vant konkurransen om å gi Mosel-vinen Ars Vitis nytt motiv.
Redaksjonen
09 Juli 2014 - 10:52

Ars Vitis fra Moselland er Norges mest solgte hvitvin i flaske. Mye av suksessen ligger i flasken spesielle og lett gjenkjennelige utseende. Den har nemlig et malt motiv som synes gjennom flasken og den nesten transparente vinen. Lenge stod den lokale kunstneren Heinz Amez bak bildemotivene som byttes to ganger i året, men for sjette gang inviteres det til konkurranser hvor andre kunstnere får bryne seg.

Sykkelen gjorde utslaget

I fjor vant oslomannen Friede Støren Thanke med sitt forslag. Og i år altså Sidsel Wam Nilssen fra Drammen som har sendt inn forslag tre ganger før. Vinen med det nye motivet kommer i salg i mars neste år. Sentralt i briefingen er at det skal være et Mosel-landskap.

Sidsel som til daglig jobber som politiadvokat, fikk ideen om å introdusere en sykkel i motivet.

– Jeg så på bildene vi fikk tilsendt som inspirasjon, men syns det var noe som manglet. Det var bare landskap uten fokuspunkt. Jeg så på nettet og fant ut at det er mange fantastiske sykkelturer som går igjennom Mosedalen – så det ble mitt motiv, forteller Sidsel om vinnermaleriet sitt.

Bruker vin i malingen

De første Ars Vitis-flaskene ble lansert i 2000. Den lokale kunstneren og vinbonden Heinz Amez er mannen bak kunstflaskene, som til og med har endt opp som samleobjekter. Motivene henter han fra Mosel-dalen. Det som særpreger hans kunst er at han lot rieslingvin erstatte vann når han maler, og ett av kravene til de norske kunstnerne i konkurransen var nettopp at de skulle bruke denne spesielle teknikken som kalles vinorell.

– Å male med rieslingvin i stedet for vann blir litt annerledes, forteller vinneren Sidsel Wam Nilssen.

– Det oppleves som litt seigere fordi det er del sukker i det. Dessuten så må man være litt forsiktig med fargevalgene. Vinen er nemlig en tanke gul, så når jeg brukte blått måtte jeg passe på at det ikke ble for grønt.

– Vi fikk utrolig mange flotte bidrag til årets konkurranse og etter nøye vurdering satt vi igjen med fem finalister og flotte malerier fra amatørkunstnere over hele landet, sier Marianne Turpin fra Pernod Ricard Norway som importerer vinen til Norge.

Vinen med den norske kunsten vil bli solgt i hele Skandinavia, samt på Island og i Canada.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her