Reglement NM i østersåpning 2006

Den 20. august klokken 14.00 braker det hele løs. NM i østersåpning holdes foran tusenvis av solhungrige tilskuere under Aker Brygge Matfestival.
Redaksjonen
05 Juli 2006 - 09:38

Høstens store begivenhet er uten tvil NM i østersåpning som i år finner sted på Aker Brygge.
 
Vinneren skal forsvare Norges ære under årets VM i Galway, Irland, der Norge har gått av med seieren de siste to år. Reglementet for NM finner du nederst på siden.
 
Regjerende verdensmester, Øystein Reinsborg, er årets juryformann.
 
Gourmetopplevelse
I år får du servert de deiligste østers levert av A la Carte Produkter, som foruten de lekreste skjell, leverer noen av de deiligste delikatesser. Bli en østersaffecinado du også!
 
Nyt dette sammen med herlig champagne og andre viner i det 600 m2 store festivalområdet på Bryggetorget, hvor du også vil finne mange flere utstillere av de mest spennende produkter.
 
NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Aker Brygge Matfestival, A la Carte Produkter og Swatchgroup Norway - Omega.
 
Sett av datoen og ta med venner og familie ned til Aker Brygge:

Søndag 20. august kl. 14 -18
Registrering av deltakere kl 12 - 13.30
 

Reglement for NM i østersåpning 2006

1

Juryen vil plukke ut østersene som vil bli benyttet ved åpningen.

2

Konkurransebordene vil være ca 90 cm høye.

3

Hver deltaker vil motta en forseglet eske med østers på scenen. Han/hun vil forsikre seg om at den inneholder 30 østers før start.

4

Hver deltaker vil åpne 30 østers.

5

Østersen vil bli fordelt deltakerne ved loddtrekning og hver deltakers brett vil ha en kode.

6

Østersen må åpnes på underlaget som er gitt og deltakerne må presentere østersene på fat gitt av arrangøren - ingenting annet kan benyttes i presentasjonsøyemed.

7

Deltakerne må presentere sine østers med matsiden opp, og kan enten presentere de på den flate eller konkave delen av skjellet.

8

Ved åpning av østers må deltakeren kun benytte en kniv, et håndkle og en fjøl levert av juryen. Deltakeren kan ikke benytte noen form for støtte, holder eller noe annet hjelpemiddel. Knivene må godkjennes av juryen.

9

Deltakere må være over 18 år, og tilknyttet serveringsbransjen.

10

Deltakere kan benytte hansker eller annen beskyttelse på hendene.

11

Konferansieren vil starte hvert heat av konkurransen. Hver deltaker vil starte åpningen på hans kommando.

12

Hver deltaker må indikere at de er ferdige ved å reise hånden. Deltakeren må ikke røre brettet etter at han/hun har tilkjennegitt at han/hun er ferdig - dette fører til diskvalifisering.

13

Hver deltaker kan bli bedt om å bære sitt eget fat til et gitt punkt, og vil være ansvarlig for fatet frem til dette punktet.

14

Juryen vil bedømme østersfatene på bakgrunn av:
•  God presentasjon
•  Korrekt åpnet uten feil
•  Østersen er komplett løsnet fra skallet
•  Skjellmuskelen er intakt - ikke revet, kuttet, skåret eller skadet og uten blod
•  Presentabelt fat for servering

15

Poeng blir gitt i hovedsak for hurtigheten av åpningen av 30 østers.
Dommerne gir bonus poeng for presentasjonen av østersfatet. En bonus på 1 til 30 sekunder kan gis av dommerne i henhold til deres bedømming av fat som presenteres på en pen og ryddig måte. Prøven består i hvordan fatet vil se ut for en gjest ved et hotell eller restaurant.

16

Følgende straffepoeng kan bli gitt:
- ikke løsnet østers:   4 sek
- østers med skall:     4 sek
- østers med blod:    30 sek
- skadet østers:        4 sek
- veltetøsters:         4 sek
- for hver uåpnede/manglende østers: 30 sek
(hvis et østersskjell presenteres tomt eller kun skjellmuskelen presenteres, regnes østersen som ikke presentert)

17

Vinneren blir kåret ut i fra sammenlagt tid og straffepoeng. Ved uavgjort skal den deltakeren som har de laveste straffepoengene kåres som vinner. Hvis dette også er likt, skal den med høyest bonuspoeng kåres som vinner.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her