Mat
Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Skreien koster det samme i dag som den gjorde for sju år siden. Tilgjengeligheten er større enn noen gang.
Redaksjonen
12 Februar 2015 - 11:11

Kvaliteten på skrei – eller vintertorsk - er veldig høy – selvsagt gitt at du får tak i ferskvare. Dagligvarekjedene har trykket nyvinningen «vakuumpakket skreifilet» til sitt bryst og det gjør at omtrent alle butikker nå kan tilby denne varen.

Se alt det lekre du kan lage med skrei

Selv om ikke alt som selges som skrei er fanget utenfor Vesterålen og Lofoten, de «klassiske» områdene for skreifiske, skal den alltid være villfanget og fersk. Sjekk derfor emballasjen om du kjøper vakuumpakket, at den ikke har vært fryst. Det kan du spise i sommermånedene, men ikke nå som det er nok ferskvare å velge i!

Les mer om hva som kjennetegner skreien

De siste årenes vinterfiske av torsk har vært større enn noensinne. Dessuten har skreien kommet tidlig inn til kysten for å gyte. Strålende vær for fiskerne og svært mye fisk har gitt rikelig tilgang på delikatessen. 2015 har så langt vært preget av mindre fisk og dårligere fiskeforhold, men nå varsles det at store mengder skrei er på vei til norskekysten.

- Vårt mål er å øke salget med over 15 prosent på skrei i 2015. I 2013 økte volumet med 45 prosent og i 2014 med 16 prosent, så salget har økt svært mye de siste årene, sier Kenneth Lindland, kategoriansvarlig for fisk i Meny.

Mens skreimølje tradisjonelt lages av skri i skiver, vil stadig flere ha filet.

- I 2014 økte salget av skreifilet og skreiloin mest, med henholdsvis 444 prosent og 129 prosent.  Dette viser at kundene i økende grad kjøper fisk som er enklere og raskere å lage hjemme. Likevel er det fortsatt hel og skivet skrei som står for størstedelen av salget, sier Lindland.

Den gunstige prisen sammenlignet med annen fersk fisk, bidrar til å øke etterspørselen.

Prisen på skrei økte frem til 2013. Da kom det et prisfall på grunn av store mengder med skrei langs norskekysten kombinert med lavere etterspørsel i Europa og resten av verden. Skreien koster derfor det samme i butikk i dag som den gjorde i 2008.

- Vi betaler mer for skreien i år enn vi gjorde i fjor, men har valgt å holde prisen i butikk uforandret som et godt tilbud til våre kunder, sier Lindland.

Franskmenn ville trolig gått mann av huse om de hadde fått muligheten til å kjøpe denne råvaren til så lav pris.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her