Ren vin til ren mat

BonTerra heter den californiske vinprodusenten Fetzers organiske alternativ. Selv om Fetzer i stor grad har nådd sitt mål om å kun benytte organisk dyrkede druer til hele sin portefølje innen år 2000, er det bare BonTerra-vinene som markedsføres som slike
Redaksjonen
25 Desember 1998 - 20:24

Returglass i flasken. Etiketten av hamp og med giftfri trykksverte. Kartong av returpapir. Fetzer er en av få produsenter som kan dokumentere at en miljøvennlig holdning gjennomsyrer bedriften, hele 90 prosent av avfallet blir resirkulert. Selv den nye administrasjonsbygningen er laget av resirkulert materiale: Veggkonstruksjoner av jord og strå, takisolasjon av gamle Levis-bukser og dørbjelker med mer kommer fra nedrivningsgårder i San Fransisco.
 
BonTerra tilfredsstiller ikke amerikanske krav til organisk vin siden svovel er benyttet. -De øvre verdiene er satt så lavt at selv vår minimale bruk av svovel er for mye. Problemet er at reglene er laget for matvarer og ikke vin hvor svovel foreløpig er uerstattelig for å garantere holdbarhet.
 
Nå også i Norge
Men i EU har vi oppnådd godkjenning, forteller Trygve Fekjan, eksportsjef hos Fetzer. BonTerra er siden lansering for noen år siden en suksess både i USA og på eksportmarkedet. Derfor har Norge kommet et stykke ned på prioriteringslisten. Nå er imidlertid tre viner tilgjengelig, alle i 96-årgang. Zinfandel, Cabernet Sauvignon og Syrah. Alle tre gir god valuta for pengene.
 
Hakket vassere enn de to andre er Syrah'en (3495, kr 276,60) som er strammere i frukten med mer europeiske tanniner. For de to andre er de bløte tanninene bevisst etterstrebet. Det gjøres ved at vinene flyttes fra fat til fat for at oksygenet skal modne og bløtgjøre tanninene.
 
Mens vi venter på at Bordeaux-prisene skal gå ned, er caberneten (34959, kr 175,10) et godt alternativ (og langt bedre å drikke i dag enn 96-Bordeaux). Zinfandel'en (34957, kr 174,40) på sin side lever sitt eget liv, og denne er en smekker utgave av sorten.
 
Aase E. Jacobsen
23.01.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her