Ren vin til ren mat

BonTerra heter den californiske vinprodusenten Fetzers organiske alternativ. Selv om Fetzer i stor grad har nådd sitt mål om å kun benytte organisk dyrkede druer til hele sin portefølje innen år 2000, er det bare BonTerra-vinene som markedsføres som slike. Det er ikke bare innholdet som skal bidra til en bedre verden, også emballasjen er nøye gjennomtenkt.

Returglass i flasken. Etiketten av hamp og med giftfri trykksverte. Kartong av returpapir. Fetzer er en av få produsenter som kan dokumentere at en miljøvennlig holdning gjennomsyrer bedriften, hele 90 prosent av avfallet blir resirkulert. Selv den nye administrasjonsbygningen er laget av resirkulert materiale: Veggkonstruksjoner av jord og strå, takisolasjon av gamle Levis-bukser og dørbjelker med mer kommer fra nedrivningsgårder i San Fransisco.
 
BonTerra tilfredsstiller ikke amerikanske krav til organisk vin siden svovel er benyttet. -De øvre verdiene er satt så lavt at selv vår minimale bruk av svovel er for mye. Problemet er at reglene er laget for matvarer og ikke vin hvor svovel foreløpig er uerstattelig for å garantere holdbarhet.
 
Nå også i Norge
Men i EU har vi oppnådd godkjenning, forteller Trygve Fekjan, eksportsjef hos Fetzer. BonTerra er siden lansering for noen år siden en suksess både i USA og på eksportmarkedet. Derfor har Norge kommet et stykke ned på prioriteringslisten. Nå er imidlertid tre viner tilgjengelig, alle i 96-årgang. Zinfandel, Cabernet Sauvignon og Syrah. Alle tre gir god valuta for pengene.
 
Hakket vassere enn de to andre er Syrah'en (3495, kr 276,60) som er strammere i frukten med mer europeiske tanniner. For de to andre er de bløte tanninene bevisst etterstrebet. Det gjøres ved at vinene flyttes fra fat til fat for at oksygenet skal modne og bløtgjøre tanninene.
 
Mens vi venter på at Bordeaux-prisene skal gå ned, er caberneten (34959, kr 175,10) et godt alternativ (og langt bedre å drikke i dag enn 96-Bordeaux). Zinfandel'en (34957, kr 174,40) på sin side lever sitt eget liv, og denne er en smekker utgave av sorten.
 
Aase E. Jacobsen
23.01.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen