Ren vin til ren mat

BonTerra heter den californiske vinprodusenten Fetzers organiske alternativ. Selv om Fetzer i stor grad har nådd sitt mål om å kun benytte organisk dyrkede druer til hele sin portefølje innen år 2000, er det bare BonTerra-vinene som markedsføres som slike
Redaksjonen
25 Desember 1998 - 20:24

Returglass i flasken. Etiketten av hamp og med giftfri trykksverte. Kartong av returpapir. Fetzer er en av få produsenter som kan dokumentere at en miljøvennlig holdning gjennomsyrer bedriften, hele 90 prosent av avfallet blir resirkulert. Selv den nye administrasjonsbygningen er laget av resirkulert materiale: Veggkonstruksjoner av jord og strå, takisolasjon av gamle Levis-bukser og dørbjelker med mer kommer fra nedrivningsgårder i San Fransisco.
 
BonTerra tilfredsstiller ikke amerikanske krav til organisk vin siden svovel er benyttet. -De øvre verdiene er satt så lavt at selv vår minimale bruk av svovel er for mye. Problemet er at reglene er laget for matvarer og ikke vin hvor svovel foreløpig er uerstattelig for å garantere holdbarhet.
 
Nå også i Norge
Men i EU har vi oppnådd godkjenning, forteller Trygve Fekjan, eksportsjef hos Fetzer. BonTerra er siden lansering for noen år siden en suksess både i USA og på eksportmarkedet. Derfor har Norge kommet et stykke ned på prioriteringslisten. Nå er imidlertid tre viner tilgjengelig, alle i 96-årgang. Zinfandel, Cabernet Sauvignon og Syrah. Alle tre gir god valuta for pengene.
 
Hakket vassere enn de to andre er Syrah'en (3495, kr 276,60) som er strammere i frukten med mer europeiske tanniner. For de to andre er de bløte tanninene bevisst etterstrebet. Det gjøres ved at vinene flyttes fra fat til fat for at oksygenet skal modne og bløtgjøre tanninene.
 
Mens vi venter på at Bordeaux-prisene skal gå ned, er caberneten (34959, kr 175,10) et godt alternativ (og langt bedre å drikke i dag enn 96-Bordeaux). Zinfandel'en (34957, kr 174,40) på sin side lever sitt eget liv, og denne er en smekker utgave av sorten.
 
Aase E. Jacobsen
23.01.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her