Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Ansatte i utelivet drikker mer enn andre, og mest drikker kvinner under 30, viser ny forskning.
10 September 2012 - 13:46

Såkalt problemdrikking er vanlig blant ansatte på skjenkesteder. Det viser en ny studie ved universitetet i Stockholm som er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Den konkluderer blant annet med at 60 prosent av de 600 restaurantansette som deltok i studien lå over risikonivået for bruk av alkohol, skriver nettstedet til Actis, rusfeltets samarbeidsorgan.

Særlig kvinner under 30 år drakk mye, men hele 82 prosent av de spurte drakk mer enn det som regnes som risikonivå for alkohol. De alkoholrelaterte problemer var heller ikke begrenset til en liten gruppe ekstreme drikkevaner: De fleste av problemene ble funnet blant de 90 prosent som drakk minst. Dette bekrefter det såkalte «forebyggingsparadokset», som innebærer at moderate forbrukere, som gruppe, produserer mer alkoholrelaterte skader, for eksempel vold og ulykker, enn de som drikker mest, skriver actis.no.

– Konklusjonen er at restaurantansatte er en risikogruppe i når det gjelder alkoholbruk, og forebyggende tiltak bør rettes mot alle ansatte, sier professor Thor Norström ved Universitetet i Stockholm.

Fakta om undersøkelsen:

Resultatene er basert på data om alkoholbruk blant nesten 600 restaurantansatte.

Dataene ble samlet inn gjennom kartleggingsverktøyet AUDIT. AUDIT består av en rekke spørsmål som skal måle nivå på drikking, og hvilke problemer det forårsaker.

Spørsmålene ble besvart skriftlig i forbindelse med kurs om ansvarsfull alkoholservering i regi av STAD (Stockholm forebygger alkohol og narkotikaproblemer) i 2009. Artikkelen «Hazardous drinking among restaurant workers» ble publisert online i Scandinavian Journal of Public Health 4. september 2012.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her