Restauranter raser mot VG

Restaurantanmelderne i VG, "matentusiastene" Erik Fosnes-Hansen og André Blomberg-Nygård, får restaurantfolk til å se rødt. Så til de grader at det i øyeblikket diskuteres å nekte de to adgang til en rekke Oslo-restauranter.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2011 - 00:30

Bakgrunnen er tospannets spalte i VGs fredagsbilag hvor de radbrekker restaurantkonsepter etter eget forgodtbefinnende og på en særdeles mangelfull matjournalistisk måte.

Den 25. mars var det Fosnes-Hansens besøk på Grefsenkollen som var gjengitt, og som resulterte i terningkast tre. Mest på grunn av at Dan Børge Aakerø sammen med 100 andre var gjest samme sted, at det ble spilt hardingfele og at pappaen til Northug holdt tale.

Dette smøreriet av irrelevante og i beste fall totalt unyttige refleksjoner setter sinnene i kok hos landets virkelige matentusiaster. Blant andre Rune Rake, ivrig matblogger, som skriver: "Skulle jeg gitt terningkast til Fosnes Hansens omtale av Grefsenkollen i dagens VG - da hadde jeg brent terningen og sendt ham asken i postoppkrav."

En ting er det som står på trykk. En annen er måten restaurantbesøket er utført på. Og det vet leserne ingen ting om. De to som opererer hver for seg, men ofte med et haleheng av alt fra tenåringer til samboere, oppfører seg nemlig på en måte som befinner seg totalt utenfor folkeskikken.

Eller hva kan man si om noen (Fosnes-Hansen) som etter ryktene kaster brød etter servitøren (på Bagatelle) - i kjent stil fra TV-debatten han var med på? Eller som lager et spetakkel over den minste lille ting, lager scener og skaper kunstige episoder. Som skjeller ut servitører, sitter med stoppeklokke og tar tiden mellom rettene i menyen samt får høylytt raserianfall på grunn av bordvalget?

Blomberg-Nygård og Fosnes-Hansen omtales i bransjen som "de verste restaurantanmelderne Norge har sett". Og at Eggen & Nygårdshaug var rene speidergutter mot de to "bøllene" som jobber på oppdrag for VG.

Kritikken går også på det rent restaurantfaglige. Det å overhodet ikke kommentere en drikkemeny på en restaurant som har dette som hovedkonsept (Maaemo), vitner om manglende innsikt i restaurantdrift. Og det å nærmest utelukkende fokusere på forhold som ikke har noe med selve mat- og drikkeopplevelsen, vitner om ikke bare total mangel på kunnskap om restaurantfaget, men også om dårlig forbrukerjournalistikk. Og det er ikke VG - Norges mest leste avis - tjent med.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her