Ribbe er fortsatt nummer én

Ribbe er fortsatt nordmenns favorittmat på julaften. Hele 56 prosent av alle nordmenn setter svineribbe på bordet til jul. Og de yngste er aller mest opptatt av å holde på tradisjonene.
Redaksjonen
18 Desember 2001 - 09:22

Pinnekjøtt kommer som en god nummer to på lista over nordmenns favorittjulemat. Over 30 prosent vil ha pinnekjøtt julaften. Det viser en undersøkelse som Feedback har gjort for Opplysningskontoret for kjøtt.

- Det er fortsatt vestlendingene som spiser mest pinnekjøtt, mens nordlendingene er mer varierte i matveien. De setter gjerne både ribbe, lutefisk og pinnekjøtt på bordet julaften. Østlendingene holder fortsatt på ribbetradisjonen, sier markedsanalytiker Live Hogstad ved Opplysningskontoret for kjøtt. Men pinnekjøttet er blitt langt mer populært på Østlandet nå enn det var for 20 år siden.

- Kanskje er pinnekjøtt en julemiddag på frammarsj, sier Hogstad. Hun opplyser at juletradisjonene står aller sterkest blant de yngste av de spurte. Bare tre av ti nordmenn kunne tenke seg å gi avkall på tradisjonelle juleretter. Hele 75 prosent av alle i aldersgruppen 15 til 24 år vil holde på julemattradisjonene sine.

- Dette viser at det ikke er en motsetning mellom mer eksotiske matretter, som spises av flest unge, og tradisjonell norsk kost. De yngres holdning kan tyde på at juletradisjonene fortsatt vil være viktige i fremtiden, og ikke bli borte med dagens godt voksne befolkning, sier Hogstad.

Flytter tradisjoner
Trendanalytiker Paal Fure i Bengal Consulting er ikke overrasket over at juletradisjonene holder seg.
- Matvaner endrer seg mye langsommere enn mange tror. I en omskiftelig verden blir tradisjoner viktige. Julematen handler dessuten mye om følelser, vi vil gjenoppleve barndommens jul, sier han. Fure mener vi fortsatt vil spise norsk tradisjonsmat på julaften også i fremtiden, men at lokale matvaner vil spre seg til andre deler av landet.

- Samfunnet er blitt mer gjennomsiktig. Mediene sørger for at lokalkulturelle tradisjoner får et større vindu. I tillegg flytter folk stadig mer, og tar med seg juletradisjonene sine til andre landsdeler. Når du gifter deg med en person som har andre tradisjoner, blir dine egne tradisjoner utfordret. Mange inngår kompromisser, med ribbe og pinnekjøtt annenhver julaften. Andre igjen velger ribbe på julaften og pinnekjøtt på nyttårsaften, sier han.

Kilde og foto: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her