Rioja er et sted i Argentina

Spanjolene ville ha navnet for seg selv, men tapte.

I 1951 grunnla spanjolen Juan Ramirez de Velazco byen Todos los Santos de la Nueva Rioja i Argentina. Navnet valgte han etter elven Rio Oja, som også har gitt navn til distriktet La Rioja i Spania.

Nå er et foreløpig punktum satt for en tolv år gammel strid mellom de to Rioja-ene, skriver vinavisen.dk.

Da vinene fra det argentinske Rioja begynte å selge godt og høste anerkjennelse fra anmelderne, satte vinprodusenter i Spania spørsmålstegn ved argentinernes rett til å skrive "La Rioja" på flaskene. I 1999 gikk de til sak mot kollegene i Sør-Amerika.

Ifølge britiske The Telegraph er det nå falt dom i saken, og argentinerne kan fortsette å bruke ordet Rioja på etikettene.

Søksmålet ble avvist, da dommeren fastslo at vinene fra de to områdene smakte så ulikt at forbrukerne ikke blir forvirret. Blant annet framstilles mesteparten av de spanske vinene på Tempranillo-druen, mens det i Rioja i Argentina hovedsakelig lages hvitvin på druen Torrontes.

I tillegg produserer spanjolene 250 millioner liter vin i året, mot argentinernes mer beskjedne 60 millioner liter. De framstår derfor ikke som en reell trussel mot de spanske vinene, ifølge dommen.

I Spania har vinprodusentene bestemt seg for å anke saken. De viser til at undersøkelser har avslørt at rundt 60 prosent av forbrukerne i eksportlandene ikke kan skille de spanske vinene fra de argentinske.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen