Rødt i fellesferien

Midt i den norske fellesferien koster vi på oss en elegant rødvin som kan nytes til et hav av retter, faktisk også med ingredienser fra havet. Vær villig til å spytte i noen ekstra kroner, og vi kan garantere en vellykket julikveld.
Redaksjonen
14 Juli 2001 - 01:00

Rossana Dolcetto d'Alba 1999 (varenr. Gaia 20057 eks avgift kr 120,06. Inklusive avgift kr 150,66) fra topp-produsenten Cerettos eiendom Rossana utenfor Alba i hjertet av Piemonte (Italia) er en meget elegant og smidig vin som demonstrerer alle druens gode egenskaper: Intens fruktighet fra mørke bær i så vel duft som smak, bløt og rund men likevel med god friskhet og en delikat finish. For dolcetto har ikke alltid vært slik. Druen har nemlig en noe lurvete historie siden altfor høye avlinger stort sett har resultert i lette og saftige viner. Viner som ikke har hatt noen interesse utover lokalmarkedet.
 
Trenden i dag derimot er høykonsentrerte og kraftige viner med masser av bærfrukt og relativt høy alkohol. Og i motsetning til de fleste andre røde viner, er dolcetto så å si alltid et produkt fra rustfritt stål. Cerettos ligger i en litt annen gate som kan karakteriseres av mer finesse enn kraft men den har heller ikke vært innom noe fat. Smaksrikdommen er imidlertid stor nok til at denne vinen kan strekke over et bredt spekter av retter fra fingermat som god spekeskinke, salami og ost akkompagnert av tilsvarende brød, lyst kjøtt i sjysaus til retter med fersk eller saltet torsk, eller alene.
 
Den er dessuten aller best når den ikke serveres lett avkjølt, ved rundt 15-16 grader, og slik er den en ypperlig sommervin, som dessuten er robust nok til å bli dratt til så vel vanns som til fjells.
 
1999 er en utmerket årgang i Piemonte, også for dolcetto. 2000 som kommer til Norge i september er enda bedre. En nærmest ufattelig innsmigrende vin med forførende intensitet i bærfruktigheten som domineres av røde og mørke kirsebær. Nydelige syrer og stor konsentrasjon. I mellomtiden kan du altså med stort velbehag nyte 99-utgaven.
 
Fortsatt god sommer!

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her