Rødt i fellesferien

Midt i den norske fellesferien koster vi på oss en elegant rødvin som kan nytes til et hav av retter, faktisk også med ingredienser fra havet. Vær villig til å spytte i noen ekstra kroner, og vi kan garantere en vellykket julikveld.
Aase E. Jacobsen
14 Juli 2001 - 14:41

Rossana Dolcetto d'Alba 1999 (varenr. 33100, bestillingsutvalget, kr 175,40) fra topp-produsenten Cerettos eiendom Rossana utenfor Alba i hjertet av Piemonte (Italia) er en meget elegant og smidig vin som demonstrerer alle druens gode egenskaper: Intens fruktighet fra mørke bær i så vel duft som smak, bløt og rund men likevel med god friskhet og en delikat finish. For dolcetto har ikke alltid vært slik. Druen har nemlig en noe lurvete historie siden altfor høye avlinger stort sett har resultert i lette og saftige viner. Viner som ikke har hatt noen interesse utover lokalmarkedet.

Trenden i dag derimot er høykonsentrerte og kraftige viner med masser av bærfrukt og relativt høy alkohol. Og i motsetning til de fleste andre røde viner, er dolcetto så å si alltid et produkt fra rustfritt stål. Cerettos ligger i en litt annen gate som kan karakteriseres av mer finesse enn kraft men den har heller ikke vært innom noe fat. Smaksrikdommen er imidlertid stor nok til at denne vinen kan strekke over et bredt spekter av retter fra fingermat som god spekeskinke, salami og ost akkompagnert av tilsvarende brød, lyst kjøtt i sjysaus til retter med fersk eller saltet torsk, eller alene.

Den er dessuten aller best når den serveres lett avkjølt, ved rundt 15-16 grader, og slik er den en ypperlig sommervin, som dessuten er robust nok til å bli dratt til så vel vanns som til fjells.

1999 er en utmerket årgang i Piemonte, også for dolcetto. 2000 som kommer til Norge i september er enda bedre. En nærmest ufattelig innsmigrende vin med forførende intensitet i bærfruktigheten som domineres av røde og mørke kirsebær. Nydelige syrer og stor konsentrasjon. I mellomtiden kan du altså med stort velbehag nyte 99-utgaven.

Fortsatt god sommer!

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her