Rødt i fellesferien

Midt i den norske fellesferien koster vi på oss en elegant rødvin som kan nytes til et hav av retter, faktisk også med ingredienser fra havet. Vær villig til å spytte i noen ekstra kroner, og vi kan garantere en vellykket julikveld.

Rossana Dolcetto d'Alba 1999 (varenr. 33100, bestillingsutvalget, kr 175,40) fra topp-produsenten Cerettos eiendom Rossana utenfor Alba i hjertet av Piemonte (Italia) er en meget elegant og smidig vin som demonstrerer alle druens gode egenskaper: Intens fruktighet fra mørke bær i så vel duft som smak, bløt og rund men likevel med god friskhet og en delikat finish. For dolcetto har ikke alltid vært slik. Druen har nemlig en noe lurvete historie siden altfor høye avlinger stort sett har resultert i lette og saftige viner. Viner som ikke har hatt noen interesse utover lokalmarkedet.

Trenden i dag derimot er høykonsentrerte og kraftige viner med masser av bærfrukt og relativt høy alkohol. Og i motsetning til de fleste andre røde viner, er dolcetto så å si alltid et produkt fra rustfritt stål. Cerettos ligger i en litt annen gate som kan karakteriseres av mer finesse enn kraft men den har heller ikke vært innom noe fat. Smaksrikdommen er imidlertid stor nok til at denne vinen kan strekke over et bredt spekter av retter fra fingermat som god spekeskinke, salami og ost akkompagnert av tilsvarende brød, lyst kjøtt i sjysaus til retter med fersk eller saltet torsk, eller alene.

Den er dessuten aller best når den serveres lett avkjølt, ved rundt 15-16 grader, og slik er den en ypperlig sommervin, som dessuten er robust nok til å bli dratt til så vel vanns som til fjells.

1999 er en utmerket årgang i Piemonte, også for dolcetto. 2000 som kommer til Norge i september er enda bedre. En nærmest ufattelig innsmigrende vin med forførende intensitet i bærfruktigheten som domineres av røde og mørke kirsebær. Nydelige syrer og stor konsentrasjon. I mellomtiden kan du altså med stort velbehag nyte 99-utgaven.

Fortsatt god sommer!

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen