Rødvin fra høytliggende områder øker levealderen

Engelsk forsker hevder å kunne påvise at vin produsert på høytliggende områder gjør at du lever lenger. Forklaringen kan være at druene fra disse vinmarkene utsettes for mer UV-stråling.
Redaksjonen
01 Februar 2003 - 01:00

Det er professor Roger Corder, sjef i Department of Experimental Therapeutics på the William Harvey Research Institue som har studert vinområder hvor både et prosentvis stort antall av innbyggerne er over 100 år og vinmarkene ligger høyt over havet.
 
Magasinet Nature publiserte i desember 2001 en artikkel av Professor Roger Corder, hvor han viser til en sammenheng mellom rødvin og lang levetid ved at daglig konsum av rødvin reduserer faren for hjertesykdommer. Han sier at forskjellige viner varierer i deres evne til å redusere faren for fortetning av arteriene, hvor kun rødvin viste seg å være effektivt i motsetning til rosé- og hvitvin. Han hevdet også at enkelte rødviner var atskillig mer virkningsfulle.
 
Corder fant disse mest effektive rødvinene i de høytliggende vinområdene Mendoza i Argentina og Nouro på Sardinia. Han mener altså å kunne påvise at rødvin fra høytliggende vinmarker er meget effektive for å redusere faren for hjertesykdommer. Det er allerede kjent at UV-lys stimulerer polyphenolsyntesen i druene. Ergo ligger antakeligvis den mest sannsynlige forklaringen i at vinmarker som ligger høyt over havet er eksponert for mer intenst UV-lys.
 
I Norge kan du blant annet finne viner fra Nicolás Catena Winery som har vinmarker i Mendoza, 940 meter over havet.
 
Kilde: http://www.jancisrobinson.com/jr876.htm
 
CatenaAlta Malbec - vnr 46105.
Catena Alta Cab Sauv - vnr 46106.
Argento Malbec - vnr 46101.
Argento Chardonnay - vnr 46102.
 
Importør er Vinarius.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her