Rødvin fra høytliggende områder øker levealderen

Engelsk forsker hevder å kunne påvise at vin produsert på høytliggende områder gjør at du lever lenger. Forklaringen kan være at druene fra disse vinmarkene utsettes for mer UV-stråling.
Redaksjonen
01 Februar 2003 - 02:00

Det er professor Roger Corder, sjef i Department of Experimental Therapeutics på the William Harvey Research Institue som har studert vinområder hvor både et prosentvis stort antall av innbyggerne er over 100 år og vinmarkene ligger høyt over havet.
 
Magasinet Nature publiserte i desember 2001 en artikkel av Professor Roger Corder, hvor han viser til en sammenheng mellom rødvin og lang levetid ved at daglig konsum av rødvin reduserer faren for hjertesykdommer. Han sier at forskjellige viner varierer i deres evne til å redusere faren for fortetning av arteriene, hvor kun rødvin viste seg å være effektivt i motsetning til rosé- og hvitvin. Han hevdet også at enkelte rødviner var atskillig mer virkningsfulle.
 
Corder fant disse mest effektive rødvinene i de høytliggende vinområdene Mendoza i Argentina og Nouro på Sardinia. Han mener altså å kunne påvise at rødvin fra høytliggende vinmarker er meget effektive for å redusere faren for hjertesykdommer. Det er allerede kjent at UV-lys stimulerer polyphenolsyntesen i druene. Ergo ligger antakeligvis den mest sannsynlige forklaringen i at vinmarker som ligger høyt over havet er eksponert for mer intenst UV-lys.
 
I Norge kan du blant annet finne viner fra Nicolás Catena Winery som har vinmarker i Mendoza, 940 meter over havet.
 
Kilde: http://www.jancisrobinson.com/jr876.htm
 
CatenaAlta Malbec - vnr 46105.
Catena Alta Cab Sauv - vnr 46106.
Argento Malbec - vnr 46101.
Argento Chardonnay - vnr 46102.
 
Importør er Vinarius.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her