Rosa er in

Denne uken vier vi oppmerksomheten til en vintype som av mange er utskjelt men som sakte men sikkert begynner å få en renessanse. Fyll glasset med funklende rosa vin og la deg overbevise enten du bare vil ha en forfriskning eller skal ha vinfølge til sommermenyen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Rosévin av meget god kvalitet har gjennom de siste sommerene fått en økende tilhengerskare. Det var jammen på tide, for i Sør-Europa erstattes rødvin svært ofte av rosé i den varme årstiden. Og så kontinentale og bereiste som vi nordmenn er blitt er det ikke overraskende at denne tradisjonen har bredt seg til våre matbord.

For rosévin er så vel en ypperlig matvin som en deilig forfriskning. Det har trendsetterne oppdaget og stort sett har oppmerksomheten vært rettet mot søritalienske Rosaura 2014 (33115) og norditalienske Il Mimo 2002 (45984) . Og det til de grader at de blir utsolgt nesten før sommeren er kommet skikkelig i gang. Men i år skal det være nok til alle. Begge usedvanlig trygge kjøp og tilsvarende gode matviner.

Men det finnes andre alternativer også. Den aller rimeligste vi trekker frem her er en spanjol, Condesa de Leganza 2002 (46506) som er et meget godt kjøp, og som har en rød storebror som er nesten like gunstig priset. Perfekt for den som liker den litt sukkertøypregete roséstilen uten at vinen er for sødmefylt. Den har nemlig nok friskhet til både å være god alene og til å følge mat. Prøv den gjerne til krydret mat som ikke for sterk indisk mat, spicy reker,  ørret eller laks.

Godt kjøp er også portugisiske Quinta da Giesta Touriga Nacional Rosé 2009 (34378) om enn i en helt annen og mindre sukkertøydominert stil. Tørr og god og perfekt til ikke for krydret eller kraftig mat som fisk, skalldyr eller lette retter med lyst kjøtt.

Større grad av kompleksitet er det i en annen portugiser laget av samme drue, Redoma Rosé 2001 (45911) som også finnes som rødvin i superklassen.
Og rosévinen henger ikke langt etter. Ganske utypisk rosé egentlig og definitivt en matvin på grunn av markante men dog balanserte syrer. Denne bør prøves.
 
Et annet rosa speilbilde av en god rødvin er burgunderen Montruc 2002 (46457) fra Michel Juillot. En rosé som er så delikat at den påminner om en (rosa) champagne. Nydelig alene eller til gode retter, gjerne med så rene og naturlige ingredienser som mulig. Topp rosé!

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen