Røverkjøp i taxfreehylla

Denne tyske hvitvinen er nesten gratis i taxfreebutikken.
Aase E. Jacobsen
16 August 2007 - 13:43

På taxfreebutikkens nederste hylle er det knapt noen andre hvitviner som kan konkurrere med Schloss Vollrads Riesling Kabinett Trocken 2006.

For 76 kroner får du altså en utrolig delikat, ren og frisk vin med fine eple- og sitrustoner samt begynnende petroleumsaromaer (typisk for riesling). Den er som skapt for forfriskning eller som følge til en forrett, og tåler faktisk en del smak i maten.

Denne vinen som fortjener 86 poeng, er ikke i salg på polet, men ville kostet rundt 160 kroner. Den finnes imidlertid i en ørlite lettere utgave, såkalt Qba, til kr 129,90 på polet (Schloss Vollrads Riesling Trocken 2006 (47773)).

Turistattraksjon
Vinen kommer fra et av Tysklands vakreste og mest tradisjonsrike vinslott. Den eldste bygningen, et tårn som synes fra hele Rheingau, stammer fra 1330 da Greiffenclau-baronen med familie flyttet inn her.
 

Beliggenheten i Rheingau, med utsikt over Rhinen og omgitt av vinmarker på alle kanter i gjør vinslottet til en turistattraksjon i seg selv.

Og det vet dagens eier, Nassauische Sparkasse, å utnytte, for her er det både muligheter for vinsmaking, også med en matbit til, samtidig som stedet er veldig populært for brylluper og andre selskaper. Da banken overtok i 1999 var situasjonen ikke spesielt lykkelig. Men gjennom vingårdbestyrer Rowald Hepps faste hånd kom Schloss Vollrads raskt på banen igjen, også økonomisk. For den siste greven av Matuschka-Greiffenclau som familien ble hetende etterhvert, Erwein, hadde et par år tidligere valgt å ta livet av seg på grunn av store økonomiske problemer.

Tragisk endelikt
I forbindelse med rehabiliteringen av det enorme godset og dets til sammen 60 hektar vinmarker som dessverre hadde fått forfalle en del, hadde han bygget opp en formidabel gjeld.

Som det ikke var noen annen vei ut av enn å gå konkurs. Hvilket for en adelsmann tydeligvis var verre enn døden. Så var det også hele hans (og slektens) livsverk som han var i ferd med å miste.

Men hans ettermæle er likevel ikke ødelagt. For mens han levde gjorde han en uvurderlig innsats for å løfte tysk vins renommé som matvin. Allerede på begynnelsen av nittitallet reiste han verden rundt for å spre budskapet om rieslingens fortreffelighet. Et budskap som i dag er adoptert av de fleste.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her