Røverkjøp i taxfreehylla

Denne tyske hvitvinen er nesten gratis i taxfreebutikken.

På taxfreebutikkens nederste hylle er det knapt noen andre hvitviner som kan konkurrere med Schloss Vollrads Riesling Kabinett Trocken 2006.

For 76 kroner får du altså en utrolig delikat, ren og frisk vin med fine eple- og sitrustoner samt begynnende petroleumsaromaer (typisk for riesling). Den er som skapt for forfriskning eller som følge til en forrett, og tåler faktisk en del smak i maten.

Denne vinen som fortjener 86 poeng, er ikke i salg på polet, men ville kostet rundt 160 kroner. Den finnes imidlertid i en ørlite lettere utgave, såkalt Qba, til kr 129,90 på polet ( Schloss Vollrads Riesling Trocken 2006 (47773) ).

Turistattraksjon
Vinen kommer fra et av Tysklands vakreste og mest tradisjonsrike vinslott. Den eldste bygningen, et tårn som synes fra hele Rheingau, stammer fra 1330 da Greiffenclau-baronen med familie flyttet inn her.
 

Beliggenheten i Rheingau, med utsikt over Rhinen og omgitt av vinmarker på alle kanter i gjør vinslottet til en turistattraksjon i seg selv.

Og det vet dagens eier, Nassauische Sparkasse, å utnytte, for her er det både muligheter for vinsmaking, også med en matbit til, samtidig som stedet er veldig populært for brylluper og andre selskaper. Da banken overtok i 1999 var situasjonen ikke spesielt lykkelig. Men gjennom vingårdbestyrer Rowald Hepps faste hånd kom Schloss Vollrads raskt på banen igjen, også økonomisk. For den siste greven av Matuschka-Greiffenclau som familien ble hetende etterhvert, Erwein, hadde et par år tidligere valgt å ta livet av seg på grunn av store økonomiske problemer.

Tragisk endelikt
I forbindelse med rehabiliteringen av det enorme godset og dets til sammen 60 hektar vinmarker som dessverre hadde fått forfalle en del, hadde han bygget opp en formidabel gjeld.

Som det ikke var noen annen vei ut av enn å gå konkurs. Hvilket for en adelsmann tydeligvis var verre enn døden. Så var det også hele hans (og slektens) livsverk som han var i ferd med å miste.

Men hans ettermæle er likevel ikke ødelagt. For mens han levde gjorde han en uvurderlig innsats for å løfte tysk vins renommé som matvin. Allerede på begynnelsen av nittitallet reiste han verden rundt for å spre budskapet om rieslingens fortreffelighet. Et budskap som i dag er adoptert av de fleste.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen