Røykedom til Høyesterett

Det blir Høyesterett som skal avgjøre om røykeklubber for medlemmer skal være tillatt i offentlige serveringssteder.
Redaksjonen
17 Desember 2007 - 13:00

I dag starter ankebehandlingen etter at Borgarting lagmannsrett ga tillatelse til Hardanger hotell og Røykens Venner tidligere i høst.
 
I april i fjor tapte Hardanger hotell og Røykens Venner da Oslo tingrett behandlet søksmålet deres mot Sosial- og helsedepartementet.
 
Lagmannsretten sa ja
Men saksøkerne anket og i august fikk de lagmannsrettens ja til at det er lov å røyke på spesielle kvelder på Hardanger hotell i Odda.
 
Forutsetningen var at det var hotelleier Ole Melkeraaen som sto bak tappekranene. Dessuten var det bare medlemmer av Røykens venner som skulle slippe inn. I tillegge ble det forsøkt med en røykeklubb i Sandefjord.
Brustad på banen
Men helseminister Sylvia Brustad (Ap) kom selvsagt på banen. Hun anket dommen inn for Høyesterett. Begrunnelsen var uriktig forståelse og anvendelse av tobakksskadeloven.
 
- Saken er prinsipiell, og dersom lagmannsrettens dom blir stående vil dette åpne for omgåelser av røykeforbudet på serveringssteder, samt medføre store kontrollproblemer både for bransjen og tilsynsmyndighetene, sa helse- og omsorgsministeren i en pressemelding.
 
Departementet hevder at innføring av røykfrie serveringssteder innebærer at det verken er adgang til å ha røykerom eller til å tillate røyking i røykeklubber.
 
Egen salong
Hardanger hotel prøvde å omgå røykeloven ved å opprette en egen røykesalong for et begrenset antall betalende medlemmer. Da ble ikke lokalet omfattet av røykeloven, fordi det ikke var et lokale der folk flest kunne komme og gå. Mente hotellet.
 
Odda kommune ba hotellet stenge salongen omgående. Da saksøkte hotellet og Røykens Venner staten for å få omgjort vedtaket.
 
Nå er det landets høyeste domstol som skal komme med siste ord i saken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her