Røykedom til Høyesterett

Det blir Høyesterett som skal avgjøre om røykeklubber for medlemmer skal være tillatt i offentlige serveringssteder.
Redaksjonen
17 Desember 2007 - 14:00

I dag starter ankebehandlingen etter at Borgarting lagmannsrett ga tillatelse til Hardanger hotell og Røykens Venner tidligere i høst.
 
I april i fjor tapte Hardanger hotell og Røykens Venner da Oslo tingrett behandlet søksmålet deres mot Sosial- og helsedepartementet.
 
Lagmannsretten sa ja
Men saksøkerne anket og i august fikk de lagmannsrettens ja til at det er lov å røyke på spesielle kvelder på Hardanger hotell i Odda.
 
Forutsetningen var at det var hotelleier Ole Melkeraaen som sto bak tappekranene. Dessuten var det bare medlemmer av Røykens venner som skulle slippe inn. I tillegge ble det forsøkt med en røykeklubb i Sandefjord.
Brustad på banen
Men helseminister Sylvia Brustad (Ap) kom selvsagt på banen. Hun anket dommen inn for Høyesterett. Begrunnelsen var uriktig forståelse og anvendelse av tobakksskadeloven.
 
- Saken er prinsipiell, og dersom lagmannsrettens dom blir stående vil dette åpne for omgåelser av røykeforbudet på serveringssteder, samt medføre store kontrollproblemer både for bransjen og tilsynsmyndighetene, sa helse- og omsorgsministeren i en pressemelding.
 
Departementet hevder at innføring av røykfrie serveringssteder innebærer at det verken er adgang til å ha røykerom eller til å tillate røyking i røykeklubber.
 
Egen salong
Hardanger hotel prøvde å omgå røykeloven ved å opprette en egen røykesalong for et begrenset antall betalende medlemmer. Da ble ikke lokalet omfattet av røykeloven, fordi det ikke var et lokale der folk flest kunne komme og gå. Mente hotellet.
 
Odda kommune ba hotellet stenge salongen omgående. Da saksøkte hotellet og Røykens Venner staten for å få omgjort vedtaket.
 
Nå er det landets høyeste domstol som skal komme med siste ord i saken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her