Røykeloven tre år

Det er tre år siden røykeforbud ble innført på norske restauranter. Men restaurantnæringen har lært seg å leve godt med loven.
Redaksjonen
06 Juni 2007 - 03:23

- Røykeforbudet ga en kortvarig omsetningsnedgang, men nå er veksten tilbake, sier Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv.
 
Omsetningsfall
Serveringsbedrifter i Norge opplevde et fall i omsetningen etter at Tobakkskadeloven forbød røyking på restauranter fra 1. juni 2004. Men nå er omsetningen tilbake på nivået fra røykeforbudet ble innført. I 2006 lå omsetningen vel 13 prosent over omsetningen i 2004.
 
Det er SSBs omsetningsstatistikk for hotell- og restaurantnæringen som viser disse tallene.Statistikken viser omsetningen innen de ulike bedriftskategorier i næringen. 
 
Vekst på restauranter
- Selv om omsetningen totalt har økt, er det en kjensgjerning at utviklingen nok har vært ulik fra en bedriftskategori til en annen. Størst tilbakegang har det nok vært på puber og det man gjerne omtaler som brune kafeer. Størst vekst har det vært på restauranter i det mer klassiske segmentet, sier Solheim.
 
NHO Reiseliv har i tiden etter at røykeforbudet ble innført, hatt betydelig pågang fra representanter for næringen i andre land hvor man ser at røykeforbud på spisesteder er på trappene. Det har vært stor interesse for hvilke konsekvenser man har kunnet registrere i Norge, også fra utenlandske medier. Presse fra så langt unna som i Japan har vært i Oslo for å lage reportasjer om røykeforbudet.
 
Foregangsland
Mens Norge i 2004 var et foregangsland, er vi nå i ferd med å få følge av en rekke andre land. Dette har nok også bidratt til at røyeforbudet oppleves som mindre dramatisk.
 
- Samarbeidsvillige gjester har medvirket til at dette nå fungerer bra de fleste steder. I dag er det nok bare et lite mindretall i næringen som ønsker adgangen til å røyke gjeninnført på utestedene, sier Solheim.
 
Endringer
Forbudet har likevel medført endringer i restaurant-Norge.
 
- Enkelte av de brune pubene som merket røyeforbudet kraftigst forsvant for godt. Man ser også en helt annen tilrettelegging for gjestene utendørs, sier Solheim. 
 
Hun mener de mange tilrettelagte uteserveringene har endret bybildet i positiv retning de fleste steder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her