Salat i vinden

Norge er i ferd med å bli en salatspisende nasjon. Det begynte med kinakål og isbergsalat på 80-tallet, men nå spiser hver nordmann 5,7 kilo salat i året.
Redaksjonen
31 August 2007 - 11:30

Det morsomme er at det er spesialsalatene som øker mest: De siste ti årene har spesialsalatene økt med hele 15 prosent hvert år.

- Sammenlignet med for 20 år siden har spesialsalatene hatt et enormt oppsving og fått god markedsandel, sier Gjermund Kristoffersen.

Frilandsdyrking
Han er salatbonde på Elstøen Gård og Gartneri som ligger i Røyse ved Tyrifjorden. Siden 1980-tallet har Elstøen satset på frilandsdyrking av salater i stor stil. Nå dyrkes det på 750 mål, og med tre innhøstinger i sesongen gir dette 2250 produktive mål. Tilsammen dyrkes det 25 sorter salater. Elstøen er blant de største produsentene i landet, skriver frukt.no i en pressemelding.
 
Spesialsalater
- Vi produserer 10.000 enheter spesialsalat hver dag. Av spesialsalatene regnes typer som rød og grønn Lollo, rød og grønn Ekeblad, rød og grønn Batavia, Romano og Hjertesalat. Romano blir mer og mer populær, og er utmerket som basis i en salatbolle slik som isbergsalat. Romanoen er ikke fullt så sprø som isberg, men har mye mer salatsmak. Romano er et produkt vi tror vil komme veldig i årene som kommer, sier han.
 
Rød rhubarb
Andre sorter som Kristoffersen tror nordmenn vil stifte mer bekjentskap med er rød Rhubarb, en rød og grønn dekorativ salat som er en nær slektning av spinat og rødbeter.
 
- Vi har klokkertro på rød Rhubarb. Den er veldig fin å blande for eksempel med en Romano, og vips har du en fin salat, sier han.
 
Han forteller at en av de store utfordringene for salatprodusenter er pakking, frakt og lagring av salaten. Man er også avhengig av at salaten blir håndtert på riktig måte slik at den er ferskest mulig når kundene kjøper den.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her