Salat i vinden

Norge er i ferd med å bli en salatspisende nasjon. Det begynte med kinakål og isbergsalat på 80-tallet, men nå spiser hver nordmann 5,7 kilo salat i året.
Redaksjonen
31 August 2007 - 11:30

Det morsomme er at det er spesialsalatene som øker mest: De siste ti årene har spesialsalatene økt med hele 15 prosent hvert år.

- Sammenlignet med for 20 år siden har spesialsalatene hatt et enormt oppsving og fått god markedsandel, sier Gjermund Kristoffersen.

Frilandsdyrking
Han er salatbonde på Elstøen Gård og Gartneri som ligger i Røyse ved Tyrifjorden. Siden 1980-tallet har Elstøen satset på frilandsdyrking av salater i stor stil. Nå dyrkes det på 750 mål, og med tre innhøstinger i sesongen gir dette 2250 produktive mål. Tilsammen dyrkes det 25 sorter salater. Elstøen er blant de største produsentene i landet, skriver frukt.no i en pressemelding.
 
Spesialsalater
- Vi produserer 10.000 enheter spesialsalat hver dag. Av spesialsalatene regnes typer som rød og grønn Lollo, rød og grønn Ekeblad, rød og grønn Batavia, Romano og Hjertesalat. Romano blir mer og mer populær, og er utmerket som basis i en salatbolle slik som isbergsalat. Romanoen er ikke fullt så sprø som isberg, men har mye mer salatsmak. Romano er et produkt vi tror vil komme veldig i årene som kommer, sier han.
 
Rød rhubarb
Andre sorter som Kristoffersen tror nordmenn vil stifte mer bekjentskap med er rød Rhubarb, en rød og grønn dekorativ salat som er en nær slektning av spinat og rødbeter.
 
- Vi har klokkertro på rød Rhubarb. Den er veldig fin å blande for eksempel med en Romano, og vips har du en fin salat, sier han.
 
Han forteller at en av de store utfordringene for salatprodusenter er pakking, frakt og lagring av salaten. Man er også avhengig av at salaten blir håndtert på riktig måte slik at den er ferskest mulig når kundene kjøper den.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her