Restaurant
Selvplukk til bar og kjøkken gir unike muligheter
Foto: (Julie H. Amundsen)

Selvplukk til bar og kjøkken gir unike muligheter

På Topphem i Oslo går man grundig til verks for å finne den optimale matchen mellom cocktails og mat. Mange av ingrediensene er et resultat av selvplukk og nå vil de dele kunnskapen også med andre.
Aase E. Jacobsen
09 Mai 2019 - 01:00

- Drinkene er utarbeidet litt på samme måte som vi jobber med maten, sier Simon Weinberg som er eier av Topphem og søsterrestauranten Bokbacka og samtidig deres kjøkkensjef.

Både Topphem og Bokbacka benytter seg i stor grad av det som kan hentes gratis i naturen, fra både skogen og havet, og når vi møtes er det like før kokkene kan sendes ut på sine hyppige sanketurer. Takket være sterk vårsol skyter det intenst over alt, også midt i byen. Med en drinkmeny som er bygd opp på samme måte blir behovet for disse ingrediensene enda større. – Vi samkjører plukkingen til de to restaurantene og konserverer slik at det blir tilgjengelig for både kjøkken og bar, sier Simon. 

Simon Weinberg og Johannes Larsson. Foto: Julie H. Amundsen

Det betyr at mange av ingrediensene er laget på stedet, infusjoner, siruper og eddiker, og de siste erstatter sitron og lime i de fleste drinkene. – Det passer bedre med vår nordiske kortreiste profil, å bruke eddiker enn importert syre, mener Simon.

Barsjefen Johannes Larsson har laget eddiker som er smakt til med blant annet hylleblomst og granbar. Den siste brukes i drinken Tindved. Han forteller at han ofte lager en vinaigrette av eddiken før bruk. Han blander den infuserte eddiken med sukker og vann for å runde av eddikens skarphet.

Siruper og infusjoner lages på stedet. Foto: Julie H. Amundsen

Kaster ingenting

På bardisken står flasker og krukker med håndskrevne merkelapper på rekke og rad. Johannes’ mis-en-place ligner derfor en del på det Topphem-kjøkkenet har. Johannes forteller om en eddik som det har tatt et halvt år å få akkurat slik den skal være. Og Simon nevner hyllebær han la i eddiklake for 15 år siden, som nå smaker helt annerledes. – Med tiden dempes den skarpe syren og sødmen kommer mer fram, forklarer han.

Kylling fra Hovelsrud med løk, svartkål og sitronverbenasmør er laget for å passe til Tindved. Foto: Julie H. Amundsen

Arbeidsmetodene i baren og på kjøkkenet er dermed de samme all den tid det er preppingen og produksjonen av ingrediensene som tar tid. – Selve miksingen av drinken skal være så enkel som mulig, forklarer Johannes.

Baren og kjøkkenet samarbeider dessuten om å redusere svinnet til null – zero waste. Johannes har laget en gulrot- og chiliinfusjon med utgangspunkt i No 52-akevitt. – Jeg bruker gulrot som garnityr og skrellet legger jeg på glass med akevitt i 3-4 dager. Andre ganger lager jeg mot slutten av kvelden siruper av overskuddet av urter vi bruker som garnityr, forklarer han.

Johannes viser også en knallrød infusjon av akevitt og overskuddsbringebær fra kjøkkenet.

Tindved. Foto: Julie H. Amundsen

Bokbacka bruker også cocktails i sin drikkemeny, men ikke i samme grad som dette nye konseptet med cocktails til maten som rulles ut primært for Topphem. Det er Johannes som har utviklet drinkmenyen. Den består av sju veldig forskjellige drinker, fra en shortdrink som er litt mer spritpreget og bitrere, som Tunbalderbrå, til en longdrink som er mer syrlig og søt som Tindved.

I Bokbackas drikkemeny finnes også surøl infusert med hyllebær plukket på Carl Berner. Det er brygget sammen med Eik & Tid, som brygger med mest mulig kortreiste ingredienser og ikke minst selvplukkete einerkvister.

– Folk er veldig åpne for slike alternativer til vin, mener Simon.

Ideen til Topphems nye tilnærming er imidlertid ikke bare å bygge opp drinkene og rettene etter samme prinsipp, men også at de matches fullt ut.

Chili har både gulrot, honning og ingefær. Foto: Julie H. Amundsen

I konstant endring

Et eksempel er tacoretten som er laget av pepperglasert langtidsstekt svineknoke og -side og serveres med kimchi av kål og gulrot. Den er komponert for å gå med drinken Chili. Fellesnevneren er ifølge Simon chilien og gulroten som finnes både i kimchien og i drinken. Begge deler kommer fra Finn Dahle Iversen på Bergsmyrene gård i Hurum, en av restaurantenes faste samarbeidspartnere som Simon jobber tettest med. Han har også levert kålen til kimchien.

Tacos med pepperglasert svineknoke og -side fra Grøstad gård med kimchi matcher drinken Chili. Foto: Julie H. Amundsen

- Slik får du en ekstremt tett match og i større grad enn med en vin eller øl, men med samme tanken om terroir - bare at nå er det likt for både mat og drikke, omtrent som når du drikker barbera til Alba-trøffel i Piemonte. Det som er fint er at du kan styre drinken og retten i samme retning om ingrediensene endrer seg, og det gjør de jo hele tiden gjennom sesongen, kanskje spesielt denne tacoretten, mener Simon. Svinetacoen på Topphem er blitt en av restaurantens signaturretter siden åpningen i 2017.

Svinekjøttet kommer fra Grøstad Gård, litt lenger sør langs Oslofjorden, så omtrent samme terroir som på Hurum. For kylling er det Hovelsrud som er leverandør til retten hvor utbeinet kyllinglår lettdampes i ovn og deretter kjøres på grillen for sprøtt skinn. Den serveres med løk, svartkål og sitronverbenasmør. Og drinken Tindved. Her er ideen at det syrlige i drinken skal balansere de tyngre smakene i retten. 

Drinken som heter Kongle har fått smak av granskudd og matches med en vegetarrett av knutekåltartar, løk og hasselnøtt toppet med pulver av tørket gran og furu. – Man skulle tro at disse elementene fra gran og furu smaker ganske likt, men de er veldig forskjellige, brukt i retten og i drinken smelter det hele sammen, sier Simon.

Knutekål fra Elstøen gård med hasselnøtt og furu hører sammen med drinken Kongle. Foto: Julie H. Amundsen
Kongle har smak av granskuddsirup. Foto: Julie H. Amundsen

Denne retten vil endre seg avhengig av tilgangen på kålsort. – Får vi ikke knutekål en dag, må vi kanskje bruke kålrot og justere den deretter, sier Simon.

Proteiner som tilbehør

Retten med rødkål, blåskjellmajones og rød basilikum hører sammen med drinken Søl Tang. – Her er det de florale tonene i basilikumen som matcher de florale tonene i sølen. Den har også lakrisaktige toner som igjen passer godt sammen med blåskjell – tenk fennikel og blåskjell som er en klassisk kombinasjon, forklarer Simon som er godt fornøyd med at sågar fargene harmonerer perfekt.

Kjøkkenet på både Topphem og Bokbacka har en høy andel vegetariske ingredienser. – Vi kan si at det nesten er slik at animalske proteiner har rollen som tilbehør eller smaksforsterker, som i tilfellet med blåskjellmajonesen, forklarer Simon.

Rødkål fra Bergsmyrene gård med blåskjellmasjones og rød basilikum hører sammen med drinken Søl Tang. Foto: Julie H. Amundsen
Søl Tang har smak av tonic og vermut. Foto: Julie H. Amundsen

Unntaket er hovedretten med hel fisk som deles av alle rundt bordet. Den kommer uten grønnsaker. – Det er nesten som i Italia, hvor du spiser grønnsakene før hovedretten, sier Simon.

Den søte avslutningen får også følge av Tunbalderbrå, som har fått navn etter «ugresset» som de færreste tenker over som spiselig, men som smaker overraskende fruktig, sågar med tropisk touch. Denne aromaen møtes av skarpe toner fra akevitt og Marka-bitter. Det er det som trengs for å bryte gjennom mousse av sjokolade, svisker og nougatine med blå valmuefrø og ristede peanøtter.

Alle drinkene er utviklet med akevitten No 52. – Alle de nye nordiske akevittene er jo som en infusjon med for det meste viltvoksende ingredienser, påpeker Simon som forteller at interessen for akevittcocktails er stor, spesielt blant utenlandske gjester.

Arcus som står bak No 52 er initiativtaker til konseptet Naturlige cocktails som også blir å se hos oslobaren Andre til Høyre. Det skal lages en manual med oppskrifter på så vel drinker som ingrediensene basert på selvplukk og med tips til hvordan du som bartender skal gå fram.

 

Tunbalderbrå har bittertoner fra flere ingredienser. Foto: Julie H. Amundsen
Sjokolademousse med smak av sviske, nougatine med blå valmuefrø og peanøtt får følge av Tunbalderbrå. Foto: Julie H. Amundsen
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône
+
Ukens vin

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône

Den var et av de beste kjøpene da den kom inn i basisutvalget i januar, og med 2022-årgangen har den fått ytterligere et løft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône
+
Ukens vin

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône

Den var et av de beste kjøpene da den kom inn i basisutvalget i januar, og med 2022-årgangen har den fått ytterligere et løft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her