Sjelden god og rimelig

Ukens vinprodusent lager sjeldent gode og særegne viner i den rimelige prisklasse. Dessuten er opprinnelsen ikke blant de vanligste. Og den vil opplagt vekke oppsikt på drikkekartet
Redaksjonen
26 September 2001 - 01:00

Ukens vin signert produsenten Castel Pujol kommer nemlig fra Uruguay. Det lille landet som er inneklemt i et hjørne mellom Brasil, Argentina og Atlanterhavet og som først for 10 år siden fikk noe særlig sving på eksporten, og det etter å ha produsert vin i 100 år. Ikke så rart egentlig for den oppspritete oksiderte rosévinen vinen som uruguayerne selv liker er imidlertid langt fra det vi forbinder med en bordvin.
 
Landets mest feirete produsent Castel Pujol sin portefølje er også milevis fra den lokale smaken. For dette er vellagete viner, moderne i klassisk forstand, og mer europeiske i stilen enn eksempelvis de chilenske vinene. Så er også druemiksen noe annerledes. De røde vinene er hovedsakelig basert på tannat som vi kjenner fra Gascogne (Madiran, Côtes de St. Mont, Irouléguey, Béarn, Tursan) i Sør-Vest Frankrike og som har rykte på seg til å være så tøff og tanninrik at den nærmest er udrikkelig i sin ungdom, derav navnet. Druen som er glad i varme er populær i dette hjørnet av Frankrike hvor baskiske innslag i befolkning og kultur er tydelige. Det var også baskiske utvandrere som introduserte tannat i Uruguay.
 
Under solen på de uruguayske høysletter (600 meter over havet) trives tannat svært så godt, hvilket vi kan "lese" av kvaliteten Castel Pujol leverer. Tannat 1997 byr på gode aromaer av røde bær, jordsmonn og blekk. Anslaget er saftig og bærpreget med god fruktfedme, fine syrer og tydelige men ikke aggressive tanniner. Avslutningen er krydret og jernaktig. En vellaget rimelig vin som er super til saftig kjøtt og gryter, gjerne elg, hjort eller annet vilt, men også lam og okse.
 
Husets toppvin Carrau Pujol 1752 Gran Tradicion er svært ungdommelig til tross for at det står 1994 på etiketten. Duften er mer avrundet i bærpreget. Smaken er rund med stor bærfylde, gode tanniner som bærer smaken langt utover mot en krydret finish med det samme jern/blekkpreget som er så karakteristisk for denne druen. En imponerende god vin tatt prisen i betraktning. Super å drikke nå og en interessant kandidat for kjelleren. Den finnes faktisk også i en rådyr treliters utgave, håndtappet og sjelden, men du må være temmelig hekta for å svi av kroner 850 på lagringseksperimentet, selv om vi tror du vil få en stor opplevelse når tiden er inne, om et ti år eller to?
 
Hvitvin er nok ikke det du tenker først på nå du hører Uruguay, men faktum er at husets Chardonnay 1999 er en svært godt komponert vin i sin prisklasse. Duften er lett og frisk med epler og melon. Smaken er tilsvarende, lett smørpreget og med krydder i finishen. Vinen har overhodet ikke vært innom fat. Den er super å drikke som den er men kommer enda bedre til sin rett med grillet fisk, skalldyr eller lette retter med kylling.
 
Castel Pujol drives av familien Carrau som i 1930 utvandret fra Katalonia, Spania, men som har vinmakertradisjoner tilbake til 1752. Vingården ligger i underområdet Las Violetas, Canelones nord for hovedstaden Montevideo og elven Rio de la Plata som er så kjent gjennom Evert Taubes sanger. Her har Carrau 35 egne hektar og 60 under kontrakt. Hvilket betyr en dominerende posisjon i denne regionen som er den mest lovende i hele Uruguay. Castel Pujol er en stor drivkraft i landets vinindustri gjennom sine eksperimenter med forskjellige kloner.
 
237214 Castel Pujol Tannat 67,62
137091 Cerro Chapeu Estate Tannat 68,12
136945 Carrau Pujol Gran Tradicion 102,46 (75cl)
136952 Carrau Pujol Gran Tradicion 683,72 (300 cl-flaske i lekker treeske)
124339 Castel Pujol Chardonnay 69,13
124347 Castel Pujol Tannat Rose 70,14
(Horeca eks. mva. og emb.avg.)

Andre artikler du kan ha glede av:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her