Sjuve for ferskinger

TV-kokkenes svar på Duracel-kaninen, Christopher Sjuve, fra Sjuves kjøkken på VG Nett, er nå ute med kokebok.
Redaksjonen
16 Januar 2008 - 16:31

121 tjuvtriks på kjøkkenet heter verket, forfattet av "Årets matformidler 2007". Den hederen er slett ikke ufortjent. Sjuves ultra-tabloide (det er ment som et hedersord) videosnutter på nettet har lært folk å tilberede alt fra ferskt kjøtt og suppe til pannekaker. I et heseblesende tempo og med masse sjarm er Sjuve suveren til å lære spesielt unge mennesker hvordan de skal te seg på kjøkkenet. Han er altså TV-kokkenes svar på Duracel-kaninen, og behersker to-minutters formatet til fulle.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Tominutters i bokform
Boka er et forsøk på å overføre dette til papir mellom stive permer. Her er det Sjuve opp og Sjuve ned. Vår mann poserer i hengekøye, med asparges i klypene og et glass vin i lanken. Oppskriftene spenner fra hamburger til kransekake, fra løksuppe til tunfisk med sesamfrø. Du lærer å skjære epler i biter (som vel strengt tatt ikke kan regnes som noen heksekunst), å lage flere forskjellige sauser og tilberede fårikål. Sistnevnte skal i følge Sjuve (og absolutt alle andre som skriver kokebøker) koke i to timer. Er det ikke snart på tide å innse at det tar (minst) dobbelt så lang tid?

Hybelgave
Sjuve er innom pasta, fisk i flere fasonger, desserter og kaker. Ikke alle rettene er fotografert, og det kan nok hemme en ung og uerfaren "kokk". For noen er bilder av den ferdige retten en slags fasit. For dette er en ungdomsbok, ingen tvil om det. En bok som jr. får i innflytningsgave når hybelen skal tas i bruk.

Dropp tannbørsten
Så til tjuvtriksene som bokas tittel varsler at vi skal få 121 av. Det hele handler om små runde faktarammer med mer eller mindre relevante tips for et lykkelig liv på kjøkkenet. Kvaliteten og relevansen på disse tipsene varierer sterkt. Når Sjuve mener at en tannbørste er fin til å rengjøre hvitløkpressa med, kunne han godt spart seg tipset om å velge en brukt børste, bare man husker å koke den først. Ærlig talt!

Tipset om å bli kvitt fettet i kjøkkenviftas filtre ved hjelp av oppvaskmaskinen er strålende (og testet med stor suksess). Andre tips? Grillspyd av tre bør ligge i vann før bruk. Melk utgått på dato kan brukes i vafler og pannekaker. Friske urter holder seg bedre når du setter dem i vann. Frosne druer kan brukes i stedet for isbiter i kaldt drikke.

Som sagt: en bok for nybegynnere.

399 kroner
Kagge Forlag

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hermetikken Årets restaurant i Norden for 2024

Stavangerrestauranten slo dermed ut sterke finalister fra hele Norden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her